V ulicích lázeňského města, patřícího na seznam dědictví UNESCO, během 9. ročníku tentokrát běželo čtyři a půl tisíce nadšených lidí, kolem trati fandila spousta diváků.

„Místní obyvatelé si konání půlmaratonu velmi pochvalují. Tento závod je jednoznačně i podporou cestovního ruchu. Je to událost, která je dnes součástí značky Karlových Varů,“ poukazoval Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje.

9. ročník Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary.
NAJDETE SE? V lázních triumfovali Pavlišta a Pastorová

Před dvanácti lety se Kulhánek, tehdy ještě jako primátor města, osobně přičinil o to, aby se v Karlových Varech závodilo. „Mluvili jsme s prezidentem organizačního výboru RunCzech Carlem Capalbem. Chtěli jsme sem přivést půlmaraton. A bylo to přesně z těch důvodů, že jsme sem chtěli přitáhnout nejen sport, ale i zájem lidí o běhání,“ řekl nadšený vytrvalec Kulhánek, který se Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary sám účastnil a zaběhl čas 1:42,52.

dm rodinný běh navlékl Vary do žlutého hávu.
PODÍVEJTE SE: dm rodinný běh navlékl Vary do žlutého hávu

„Hned od konce zimy jsem běhal delší tratě, dvacet, třicet i padesát kilometrů. Posledním závodem byla Kutnohorská padesátka, kde se běželo 54 kilometrů. Myslím, že ta mě na tento závod připravila dobře,“ popsal Kulhánek, který mimo jiné odstartoval dm rodinný běh.

„Tenhle závod je tady od začátku srdeční tratí celého dne, protože se ho může zúčastnit úplně každý, od miminek a maminek s kočárky přes děti a začínající atlety až po jejich rodiče a prarodiče,“ podotkl závěrem Kulhánek.