Akce jsou vhodné pro celé rodiny, včetně dětí, které zde naleznou možností zábavy. Blízko rozhleden se nachází dětská hřiště, bude zde i skákací hrad.

Závodů se může zúčastnit každý registrovaný, amatérský i začínající běžec.

Běh do vrchu je sice náročná běžecká disciplína, ale vzhledem ke krátké délce jednotlivých běhů jej zvládne každý trochu fyzicky zdatný jedinec.

Základní formát závodu je stejný u všech akcí. Každý závod se skládá ze tří dílčích běhů. Těmi jsou kratší běh do vrchu s hromadným startem, výběh prudkého svahu či sjezdovky intervalově a na závěr výběh schodů rozhledny. Časy ze všech běhů se sčítají do výsledného času. Děti poběží své závody v lese v okolí rozhleden.

Účastníci seriálu soutěží o body do celkové klasifikace. Na posledním závodě v Plzni na Krkavci pak budou odměněni finančními prémiemi a trofejemi.

O tomto víkendu proběhne v sobotu 27. 5. závod Diana třikrát jinak v Karlových Varech a v neděli 28. 5. závod Hamelika třikrát jinak v Mariánských Lázních.

Závodní kancelář bude v Karlových Varech otevřena ve stanu poblíž rozhledny od 9.00 hodin. Závody dětí startují v 10.00 hodin a závod dospělých v 11.00.

Jednu velkou premiéru si vystřihl na Mattoni 1/2Maratonu primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, který se zhostil poprvé role vodiče, když závod absolvoval s vodičskou vlajkou v čase 1:45.
„Celý závod byl extrémně pozitivním zážitkem s výborným pocitem,“ říká primátor Petr Kulhánek

Všichni účastníci akce budou moci využít všech atrakcí, které okolí Diany nabízí. Kromě samotné rozhledny jsou to stylová restaurace, mini ZOO s párem pávů a domácími zvířaty a především motýlí dům, kde je na 300 krásných tropických motýlů s rozpětím křídel až 20 cm. V recepci motýlího domu je obchůdek, který nabízí suvenýry výhradně s motýlí tématikou. Nově zde bylo vybudováno dětské hřiště s dřevěnými hracími prvky. V okolí rozhledny je množství značených vycházkových i turistických cest s pěknými výhledy na město.

Pro účastníky akce jsou jistě důležité i informace, jak se na akci dopravit.

Jednak lze dojet do centra města a následně se nechat vyvézt lanovkou k Dianě. Lanovka jede z Mariánské uličky, kousek od Grandhotelu Pupp. Cena jízdného je 45,- Kč jednosměrně a 80,- Kč obousměrně, pro děti je to za 25,- Kč, nebo za 40,- Kč. Mezistanicí je zastávka Jelení skok, odkud startuje intervalový běh.

Je možné též vyjet autem k hotelu U myslivny a zde zaparkovat na parkovišti. To se nachází jen kousek od startu prvního běhu s hromadným startem. Příjezd sem je po Sovově stezce, na kterou odbočíte asi 400 metrů za pravoslavným kostelem vpravo. Je nutné si zakoupit povolení vjezdu do lázeňské zóny, které stojí 20,- Kč na den. Prodává se v automatu u Městské policie na Moskevské ulici.
V Mariánských Lázně bude stan závodní kanceláře umístěn v areálu Snowhill pod sjezdovkou v Dusíkově ulici. Registrace začíná v 9.15 hodin, nejmladší děti startují v 10.00 hodin a dospělí v 11.15 hodin. Pro děti bude připraveno malování na obličej.

Seriál „Rozhledny v pohybu" pokračuje následující víkend závody v Plzni: 3. 6. „Chlum třikrát jinak" a 4. 6. „Krkavec třikrát jina"k. Startovné na jednotlivé závody je stejné a činí 40,- Kč pro děti a 70,- Kč pro dospělé. Více informací na www.rozhlednyvpohybu.cz.

Ilustrační foto.
Bývalým bossům silnic se tučné odměny vzdalují