Před pár lety by si při podobné myšlence zřejmě okolí klepalo na čelo. Teď je to realita. Házená Kynžvart se představí v sobotu od 18 hodin v Dunajské Stredě. „Těšíme se. Strašně hodně jsme tomu obětovali. Cítíme, že jsme připravení, příprava byla velmi pestrá. Nechci to ale přeceňovat, uvidíme, jak se nám podaří samotný vstup do soutěže,“ říká před premiérou v MOL lize zkušený kouč Peter Sabadka.

Jeho tým se vydá na dalekou cestu v pátek dopoledne. „Vzhledem k tomu, že nemáme možnost tam trénovat, tak nás čeká ranní trénink v naší hale a v deset hodin bychom chtěli vyrazit. Čeká nás minimálně osm devět hodin cesty, což jsme si otestovali cestou na soustředění,“ pokračuje lodivod kynžvartských házenkářek.

Právě v Dunajské Stredě totiž Házená Kynžvart v létě rozbila svůj přípravný kemp.

Na nepříjemné cestování se Peter Sabadka odmítá vymlouvat. „Bereme to jako fakt. Cestu, kterou budeme muset urazit za soupeři, tak budou muset absolvovat i oni k nám. Vnímáme to jako realitu, všude to budeme mít daleko. Myslím ale, že jsme na to dostatečně připravení,“ míní kynžvartský kouč.

Házená KynžvartHázená KynžvartZdroj: David Veselý

Na začátek čeká klub z malého městečka ve Slavkovském lese extrémně kvalitní soupeř. „Podle mě je to aspirant na celkové vítězství v interlize. Vicemistr Slovenska, velmi silný kádr, velmi dobře posilněný, se slovenskými a maďarskými reprezentantkami v sestavě. Mimořádně silný protivník,“ poukazuje Peter Sabadka.

S Dunajskou Stredou se jeho svěřenkyně utkaly v přípravě a prohrály 30:27. „Já si budu přát, aby se nám podařilo odehrát minimálně tak kvalitní zápas, jako byl ten přípravný, kde jsme soupeře drželi doslova 53 minut v tlaku, a v těchto fázích se nám dařilo velice dobře,“ poukazuje trenér Házené Kynžvart.

Ten se bude muset obejít bez dlouhodobě zraněné slovenské reprezentantky Annamárie Patrnčiakové. „Je to velmi citelná ztráta, ale odehráli jsme bez ní celou přípravu, snažili jsme se na situaci připravit,“ hlásí Peter Sabadka.

Nováček interligy se bude muset navíc vyrovnat v „maďarské“ Dunajské Stredě s tradičně bouřlivým prostředím. „Ano, je znát, že je tam maďarský duch, v Maďarsku je navíc házená sportem číslo jedna, “ poznamenává kouč Kynžvartu.

Jak úvodní, velmi těžký zápas na horké půdě dopadne? „Uvidíme, co je v našich silách,“ odpovídá Peter Sabadka.

Kynžvart si vybojováním nejvyšší soutěže splnil krásný sen. Jenže ten ještě nemusí končit. Naopak. Možná je to jen takový jemný začátek. Nechme se překvapit.