Z vizuálního hlediska vede český dům na plné čáře. „Zeleň kolem, svítící postavička Emila Zátopka a velké bannery lákají k návštěvě i z daleka, toto místo nemůžete minout. Originalita vás čeká i po vstupu, v hlavní místnosti si každý fotí hýbající se ´Zátopkovy nohy´, vedle si odpočinete na plážových lehátkách. To slovenského domu si téměř nevšimnete. Exteriér i interiér nijak nevybočují od hospůdek, kterých jsou na ulici desítky," porovnává Michal Slavík oba reprezentativní domy bývalých států jedné federální republiky.

Česko svůj dům pojalo především jako prezentaci naší země směrem k Brazilcům a dalším cizincům. „Fotografie na stěnách je seznamují s našimi pamětihodnostmi a sportovními úspěchy. Na chodbě jsou pak ve vitrínách vystavené klasické české výrobky. Vedle stavebnice Merkur nebo bot značky Botas tu najdeme i výrobky karlovarské sklárny Moser. Do českého domu se dostane každý, vstup je zdarma. Z tohoto důvodu je zhruba 80 procent cizinců. Fotí se s postavičkou krtka, zkoušejí české pivo, děti se mohou projet na koloběžkách Kostka," přidává zvláštní zpravodaj Deníku, který si snímeček s krtečkem a plzeňským pivečkem také pořídil.

Naopak slovenský dům slouží spíše jako záchytný bod pro krajany, kde si můžou odpočinout od někdy trochu divokých Brazilců a poklábosit v rodném jazyce. „Vše to doprovází cimbálovka hrající slovenské lidovky. Cítíte se tu víc jako doma. Cizince sem nepustí, u vstupu se urostlému mladíkovi musíte prokázat znalostí slovenštiny. Čeština je akceptována samozřejmě také," pokračuje s úsměvem.

Otevřenost obou domů je i příčinou odlišného přístupu k občerstvení. „Brazilci si za české pivo musí zaplatit v přepočtu 150 Kč a jídlo je zde jen pro VIP hosty. Naopak ve slovenském domě si dáte pivo, víno, halušky a další dobroty zcela zdarma. V praxi jsem tak viděl komickou situaci, kdy česká rodina vyrazila do českého domu na prohlídku a následně se přesunula ke slovenským bratrům na večeři zdarma. I tak to v Riu funguje," komentuje Slavík své zážitky a dodává: „Každé z těchto pojetí národního domu má něco do sebe a nelze říci, které je lepší. Záleží na osobních preferencích. U poroty, která domy hodnotí, bude pravděpodobně bodovat mezinárodní pojetí českého domu, běžný návštěvník pak možná spíše ocení takovou tu domácí atmosféru u Slováků."

Michal Slavík