Žádné velké romantické lenošení a valentýnské oslavy. V takovém duchu se odehrával uplynulý víkend chebského vozíčkáře a sledge hokejového reprezentanta Miroslav Hrbka. Ten teď doslova žije přípravou na šampionát, na který se český sledhe hokejový ´nároďák´ chystá do amerického Buffala. „Je toho nyní fakt hodně a doma se moc neohřeju, ale jinak to nejde, pokud se sledge hokeji chci věnovat naplno… a to já chci," řekl Míra odhodlaně.

Mistrovství světa ve sledge hokeji se odehraje v americkém Buffalu až v dubnu. Přesto jste nyní s nároďákem v plné přípravě. Popíšete, jakým způsobem právě pilujete na šampionát?

V Buffalu budeme hrát 24. dubna až 2. května a v reprezentaci už máme od začátku roku plnou přípravu na tento vrchol sezony. Každý týden se scházíme na třídenní soustředění, většinou v Litoměřicích. Do toho klubové tréninky, liga a reprezentační mezinárodní turnaje. K tomu se musí připočíst individuální příprava posilovna, rotoped… Je toho hodně a doma se nyní moc ´nevyskytuju´. Ale právě sledge hokej je pro mne nesmírně důležitý.

Zopakujete poslední úspěchy české reprezentace, na kterých jste se podílel?

Já osobně si nejvíce cením dvou účastí na paralympiádách, a to ve Vancouveru a Soči, ale rovněž na mistrovství světa už naše mužstvo patří k širší světové špičce. Dokladem toho jsou čtvrtá místa na posledních dvou šampionátech.

A v jaké umístění věříte tentokráte?

Letos bychom už konečně chtěli přivézt nějakou placku, ale to chce každý, a tak to bude záviset na dobré přípravě, momentální formě a také troše štěstí. Uvidíme, já si myslím, že pro to děláme všichni maximum.

Je vám 50 let. Máte radu na sportovní dlouhověkost?

No bohužel, už mi za pár dní bude 50, ale teď si ještě ten krátký čas užívám a říkám, že je mi 49.

Žádná rada na to není. Člověk musí hrozně moc chtít a udělat vše pro to, aby se udržel v kondici a ´přemluvil´ sám sebe zvednout se z křesla a jít do posilovny, nebo jinak se hejbat. Někdy se mi hlavou honí myšlenky na to, jestli to mám zapotřebí a proč to vlastně dělám (hlavně ve chvílích, kdy mám nějaké zranění a cvičení hodně bolí). Pak si ale řeknu, že to stojí za tu bolest a odříkání, a makám dál, možná ještě víc než předtím.

Český hokejový národ samozřejmě už v současné době žije přípravami na šampionát. Ten se odehraje právě v ČR. Jak šance vidíte vy jako odborník od ledu? A myslíte, že to časté volání po účasti Jardy Jágra je správné? Koho tušíte jako lídra hokejového ´nároďáku´, který by mohl případnému úspěchu napomoci?

Přípravy sleduji a jediné, co mne mrzí, je, že se naše mistrovství ´kreje´ s tím ´velkým´. Určitě bych do Prahy na zápasy Čechů jezdil (v roce 2004 jsem byl snad na pěti utkáních).

Šance našich jsou vždy velké, ale špička se ohromně vyrovnala, a tak se nedá předpovídat, jak skončí. Ale jsem Čech, tak jim samozřejmě fandím a doufám, že v turnaji dojdou hodně daleko.

Jarda Jágr je neskutečný hráč, já si osobně myslím, že nejlepší v historii nejen českého hokeje. Moc bych si přál, aby v Praze hrál, ale to záleží na něm a na tom, kde bude hrát play-off NHL (´Ďáblové´ ho určitě někam pustí, když tam sami nebudou).

Lídrů u nás je spousta, ale náš ´nároďák´ měl vždy především dobré gólmany, a tak si myslím, že bude hlavním tahounem Salák.

Máte vůbec mezi českými hokejisty nějakého oblíbence? Proč právě jeho?

Oblíbence snad přímo ne. Jsem bek, a tak koukám po obráncích. Nejvíc se mi asi líbí Ondra Němec (snad i proto, že ho znám osobně z jeho působení ve Varech), ale nejen on.

Jste aktivní také ve společenském dění ve městě i ve svém okolí. Vidíte změny ve vedení Chebu jako pozitivní?

Co k tomu říct? Když se vedení po volbách ´upeklo´, moc nadšený jsem nebyl, ale na druhou stranu si říkám, že každý má dostat šanci se ukázat. Jsou tam krátce, a tak se uvidí, co předvedou.

Cheb je jedním z mála měst, které má minimální zadlužení, to je fakt, který trvá, ať byl na radnici ten nebo ten. Snad to udrží, aby naše děti nedoplácely na nás.

Vychováváte si nějakého sportovního následovníka?

Já ne, ale když se ve sledge hokeji objeví nějaký mladý talent, který chce tomu dát co nejvíc a zlepšovat se, tak z toho mám velkou radost a fandím mu. Sledge hokej je můj život, který miluji, a proto chci pro něj to nejlepší.