Již potřetí se u nás koná Mistrovství Evropy žactva (EYAC) v rádiovém orientačním běhu, celkem je to už desátý šampionát.

Myšlenka uspořádat takovouto mezinárodní vrcholnou soutěž vznikla také v Čechách a první ročník se konal u nás, a to v roce 2000 v Kroměříži. Podruhé jsme tuto soutěž mohli přivítat v roce 2005, kdy bylo centrum mistrovství v Karlových Varech. Letošní vrchol sezony našich nadějí se koná v Řásné u Telče. Přihlášeno je celkem 13 zemí, kromě domácích přijeli závodníci z Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Kazachstánu, Litvy, Moldávie, Polska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Slovinska a Ukrajiny. Včera se běžel závod v pásmu 144 MHz, dnes závod v pásmu 3,5 MHz.

Ani na letošním šampionátu nebudou Chebští chybět. Do českého výběru se po osmi nominačních závodech kvalifikovala Anička Oplová. Spolu s ní budou Českou republiku v kategorii D15 reprezentovat Alžběta Lehárová, Pavla Horová, Petra Sádlová, Petra Lněničková (všichni Pardubice), Martina Dvořáková (Bílovice n/Svit), v kategorii M15 pak Ondřej Šimáček, Martin Šimáček, Matěj Sommer (Pardubice), Edie Martins, Jakub Šrom a Václav Polák (Bílovice n/Svit).

Žákovský reprezentační výběr vedou do bojů o osm sad medailí trenéři Vlasta a Miroslav Vlachovi. Mimo soutěží jednotlivců probíhá rovněž soutěž družstev. Chebští sportovci přivezli z každého dosud proběhlého mistrovství Evropy medaili, doufejme, že tomu bude stejně i letos. Informace o desátém ME žáků lze najít na stránkách www.eyac09.com.

(mivl)