Tradiční pořadatel tohoto podniku AMK Loket v AČR má na svém kontě již více jak dvacetiletou zkušenost s pořádáním závodů světového šampionátu. Krásná přírodní trať Loketské serpentiny s převýšením 50 metrů je mezi jezdci oblíbená, její zázemí také nabízí dostatek prostoru, a tak se žádné překotné změny oproti loňským ročníkům nechystají. Více nám dal pod pokličku velkého pořadatelského hrnce nahlédnout Zdeněk Dvořák, předseda pořadatelského sboru: „Rádi bychom do Lokte pozvali všechny příznivce motokrosu, aby mohli podpořit české jezdce, kteří zde změří své síly se světovou špičkou. Diváky kolem trati nečekají žádné významnější změny, ale snažili jsme se ještě více zkvalitnit zázemí motokrosového areálu tak, aby si odnesli co možná nejlepší sportovní zážitek,“ popisuje Dvořák a dále dodává:

„Rádi bychom touto cestou poděkovali Autoklubu České republiky, Sokolovské uhelné, a.s., MŠMT a řadě dalších, menších sponzorů, bez jejichž podpory by se tyto závody světového formátu nemohly uskutečnit. Poděkování za spolupráci patří též všem dobrovolným fanouškům motokrosového sportu, kteří se ve svém volném čase podílejí na přípravě a organizaci tohoto podniku, a také těm, kteří pomáhají svým přičiněním k hladkému a bezpečnému průběhu vlastních závodů,“ oceňuje nezbytnou přízeň z mnoha stran zkušený pořadatel.

Startovní listiny všech pěti tříd napovídají, že bychom měli vidět v každé kategorii zcela zaplněný čtyřicetimístný startovní rošt. To pochopitelně slibuje parádní podívanou. A co víc hned ve čtyřech třídách budeme moci fandit českým reprezentantům!

V MXGP to budou Michek, Romančík, Weschta a Finěk.

 Češi budou k vidění i v MX2, i když bohužel bude chybět dlouhodobě nejlepší český reprezentant v této třídě Martin Krč (SZA STAV RT), který se nedávno zranil při závodech v Německu (vykloubené rameno). Velká škoda, neboť Martin měl v poslední době slibnou formu (například vítězství v závodě ADAC) a vypadalo to, že by mohl v Lokti bojovat o první světové body.

Ve třídě MXGP bude lídr letošního českého mistrovství Martin Michek patřit k želízkům v ohni.
Michek: Cíl je jasný. Dát do toho všechno, co půjde

V ženském mistrovství světa WMX pojede z českých jezdkyň Kristýna Vítková.

Stejně jako loni se v Lokti budou rozdávat i letošní tituly mistrů Evropy v kubaturách 65 ccm a 85 ccm. Kluci se během roku rvali mezi sebou ve čtyřech kvalifikačních zónách, z každé postupovalo přímo do finálového klání deset nejúspěšnějších. V pětašedesátkách máme přímo z kvalifikace dva zástupce první je Julius Mikula (Motosport klub Málkov v AČR). „V Lokti jsme startovali již loni, ale byly tam určité technické problémy s motocyklem. Letos jsme zase o něco zkušenější, takže bychom chtěli dosáhnout na dobrý výsledek. Vše bude záležet na momentální situaci, vývoji a průběhu zápolení,“ řekl k víkendovému dění Julius Mikula starší. Dalším českým reprezentantem bude v tomto finálovém závodě Matěj Skořepa (SMS Pardubice): „Na předposledním závodě juniorského MMČR v Kaplici jsem měl těžký pád z prvního místa a skončil jsem v nemocnici se zlomenou klíční kostí a otřesem mozku. Nyní je kost již srostlá a já postupně začínám trénovat. Pět týdnů jsem sice neseděl na motorce, a na trénink tak mám zhruba týden, přesto jsem rád, že budu moci v tomto finálovém závodě startovat a do Lokte se už moc těším!“ vzkazuje Matěj Skořepa.

V silnější kategorii 85 ccm se přímo do finále bohužel nikdo z našich mladých motokrosařů nekvalifikoval, ale určitá šance je na „čekačku“, tedy pokud někdo z nominovaných jezdců z nějakých příčin podnik odřekne.

Projekt „Jedu na dřeň“
Součástí MS v Lokti bude rotunda projektu „Jedu na dřeň“. Potenciální dárci kostní dřeně sem budou mít po celou dobu konání akce příležitost přijít a přidat se díky odběru krve mezi možné zachránce lidských životů. Heslo projektu zní: „Největším vítězstvím v životě je zachránit život někoho jiného. Jedu na dřeň!“ a podporuje ho i celá řada předních českých motocyklových i automobilových závodníků.

Evžen Zadražil, Petr Kovář