Cheb – Již 44. ročník mezinárodního turnaje v házené žen O štít města Cheb byl rozehrán ve středu podvečer duelem Norska a Švýcarska. Z vítězství se radovaly úřadující mistryně světa z Norska, když zvítězily 27:20. Druhé utkání úvodního hracího dne svedly hráčky České republiky a Rakouska. V tomto případě skončilo utkání 27:28.

Před turnajem se kouč národního týmu České republiky Jan Bašný nechal slyšet: „Větší váhu budu přikládat předvedené hře než výsledkům. Chceme si ověřit nové herní varianty, které jsme si na kempu před turnajem připravili. Výsledky jsou samozřejmě také důležité, ale méně, než předvedená hra,“ komentuje plán pro přípravný turnaj Jan Bašný a dodává: „Výsledky budou důležité na šampionátu.“

Po utkání mluvil trenér Bašný podobně. „Utkání s Rakouskem nám ukázalo několik nedostatků, na kterých musíme zapracovat. Jinak porážka s Rakouskem není ostuda. Před pár měsíci v následující kvalifikaci hostily Rakušanky olympijské vítězky z Ruska a dokázaly je porazit,“ nepodcenil Bašný sílu rakouského týmu.

Házenkářky Norska (v červeném) si na úvod turnaje poradily s výběrem Švýcarska.Zdroj: Deník / Čech Jan

Po první hracím dnu zatím vedou tabulku hráčky Norska před Rakouskem. Třetí jsou Češky a čtvrté Švýcarky.

Utkání českého výběru a Rakouska podrobněji…
Domácí hráčky výborně vstoupily do utkání a po pěti minutách vedly 5:1. Následně tým z metropole jižních sousedů dvěma brankami snížil, ale v čase 10:30 svítilo na ukazateli skóre 7:4. Jenomže od tohoto okamžiku se český brankostroj zasekl a rakouský výběr začal náskok domácích stahovat. Ten Rakušanky nakonec vymazaly a do šaten se šlo za stavu 14:14 navíc s tím, že se nechala vteřinu před koncem půle vyloučit Helena Ryšánková. Kouč Bašný měl tak svým hráčkám co říci. Ve 47. minutě se poprvé v utkání dostaly Rakušanky do vedení v poměru 22:23. Následně odskočily svěřenkyně trenéra Herbert Müllera o dvě branky a tento náskok už hráčky pořádají turnaj nestáhly. Nakonec skončil duel výsledkem 27:28.

Další program turnaje O štít města Cheb
Pátek 24. listopadu: 15.25 Česká republika – Švýcarsko, 17.30 Rakousko – Norsko.
Sobota 25. listopadu. 12.55 Švýcarsko – Rakousko, 15.00 Česká republika - Norsko.