Český rekordman předvedl ve finále výkon 21,26 a po čtvrtých místech z venkovního mistrovství světa i Evropy se dočkal vytoužené placky. Jedenatřicetiletý koulař nestačil jen na Chorvata Filipa Mihaljeviče (21,88) a Srba Armina Sinančeviče (21,39).

Staněk se i přes zisk medaile netvářil příliš šťastně. "Spokojený být nemůžu. Mrzí mě to. Věděl jsem, že na ně mám," přiznal koulař, který se pral s technikou. "V kvaldě jsem se cítil suprově, ale ve finále jsem byl stažený. Škoda… Ale snad bude bronzová medaile nejhezčí."

Koulař Tomáš Staněk.
Staněk má formu: Do lýtka mě píchla vosa a koule doletěla k dvaadvaceti metrům

Staněk letošní sezonu promarodil. Nemohl chodit a nedávné mistrovství světa v Eugene sledoval jen v televizi. Teď si všechno vynahradil, v mnichovském finále si spravil chuť. Forma Staňka v posledních týdnech rostla. Na mítinku v Lucembursku se výkonem 21,94 přiblížil na sedm centimetrů vlastnímu českému rekordu pod širým nebem. A dokázal to prodat i v evropském finále.

Staněk má ve sbírce kompletní sadu medailí z halových mistrovství Evropy a bronz z halového světového šampionátu v roce 2018. Na kontinentálním mistrovství pod širým nebem získal medaili jako první český koulař od roku 1982, kdy skončil v Aténách třetí Remigius Machura.