„Doufáme, že naplníme ty stávající a i tentokrát najdeme něco zajímavého. Nemůžeme se totiž srovnávat s jižní Moravou a jinými kraji, kde je třeba dvacet sadařů," řekl Perlinger.

Soutěž o značku Regionální potravina se koná jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky.

„Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Dalším důležitým kritériem je výjimečnost potraviny, která bude zaručovat její jedinečnost ve srovnání s běžnými výrobky dostupnými na trhu. Soutěží se v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek," přiblížil pravidla Perlinger.

Odborná porota bude hodnotit mimo jiné výrobky v kategoriích masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, ostatní mléčné výrobky, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek a alkoholické i nealkoholické nápoje.

„Vítězný výrobek získá certifikát Ministerstva zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina Karlovarského kraje čtyři roky na obale výrobku," doplnil Perlinger.

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty. Ta bude zasedat opět na Střední zemědělské škole v Dalovicích, která ve spolupráci s Agrární komorou Karlovarského kraje soutěž už počtvrté organizuje.