Situace v karlovarských hotelích není dobrá. Zařízení ještě nedohnala ztráty po první koronavirové vlně a nyní přicházejí další omezení. Patří mezi ně i hotel Ambassador.

Už nedokáže udržet zaměstnance a všechny je k neděli 25. října propustí. „Už při první vlně jsme propustili 60 procent z celkových 115 zaměstnanců, týkalo se to asi 65 lidí,“ říká ředitel Ambassadoru Jan Žďárek.

Nynější propouštění se týká asi 35 pracovníků. „Bohužel většina nedostane ani odstupné, protože spoustu lidí jsme nabírali znovu na zkušební dobu, a na kompenzace tak dosáhne jen málokdo,“ vysvětluje ředitel.

Je si vědom, že finanční situace některých zaměstnanců začíná být opravdu tristní. „Mám tu paní, která je samoživitelka, a přitom má tři děti. Zprávu, že zavíráme, obrečela. Nemůžu s tím ale nic dělat, já tu lidi neudržím,“ konstatuje. Hotelu se přitom téměř podařilo po jarním uzavření dostat zpět do černých čísel. „Červenec a srpen byly dobré, dokonce jsme poplatili skoro všechny dluhy z jarní vlny,“ říká Žďárek.

První další velký propad zaznamenal hotel po nedávném uzavření hranic s Německem.

„Klientelu během léta a posledních dvou měsíců tvořili hodně Češi, ale i Němci. Uzavření hranic s Německem pak způsobilo odliv této klientely,“ uvádí ředitel s tím, že ještě na začátku týdne měl hotel 40 hostů, ve čtvrtek už jich bylo jen 25. „Klienti začali předčasně odjíždět, když viděli, jak se situace vyvíjí. Na nás nyní je všechny rezervace obvolat a zrušit,“ dodává.

Ilustrační foto.
ANO získalo další mandát, ale na funkční koalici to nestačí

Ředitel Žďárek byl jedním z těch sdílnějších manažerů hotelů. Ostatním se o situaci nechce moc hovořit. „Nebudeme to komentovat,“ uvádí mluvčí Grandhotelu Pupp Markéta Faberová.

„Nikdo neví, co bude, těžko se k tomu nyní vyjadřovat. Naštěstí máme do deseti zaměstnanců, které zatím držíme,“ konstatuje ředitelka hotelu Marttell Naděžda Bartelsenová.

Na další vývoj netrpělivě čekají také v Lázeňském sanatoriu Thermal. „V pátek budu chytřejší, právě čekám na poradu představenstva. Zatím ověřujeme situaci u našich partnerů, cestovních kanceláří i hostů,“ říká ředitel sanatoria Vladimír Novák. Dodává, že v hotelu byli v posledních dnech ubytovaní pouze jednotlivci a zařízení nadále pokračuje v setrvalém propadu tržeb.