Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji dosahoval v červnu roku 2014 osm procent a v evidenci úřadů práce bylo tehdy 16 985 lidí. O rok později, tedy v červnu roku 2015, klesla nezaměstnanost v Karlovarském kraji v červnu na sedm procent. Celkem bylo v regionu bez práce 14 884 lidí. A letos v červnu dosahoval podíl nezaměstnaných dokonce jen 5,8 procenta. V evidenci úřadu práce bylo koncem června 12 476 lidí.

Kde hledat příčiny tohoto poklesu? Rozhodně nejde o specifický vývoj v Karlovarském kraji. Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové situaci na pracovním trhu v tuzemsku ovlivňuje především růst české ekonomiky. Což má příznivý vliv i na situaci v Karlovarském kraji. „Rostla průmyslová výroba, v plném proudu jsou sezónní práce. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna," konstatovala Sadílková.

Co ještě mohlo pozitivně ovlivnit situaci na trhu práce v Karlovarském kraji? Zcela jistě to může být rozvoj průmyslových zón, především té u Chebu. Ale nové firmy vznikly rovněž v zóně u Ostrova.

Přestože je i přes určitý pokles nezaměstnanost v regionu stále poměrně vysoká, řada firem si dlouhodobě stěžuje, že nemůže sehnat kvalitní lidi. Části nezaměstnaných se zřejmě do práce prostě nechce.

Podle odborníků to může být například tím, že řada lidí bez práce má dluhy a čelí exekuci. Stálému zaměstnání se pak vyhýbají proto, že kdyby pracovali, přijdou o dávky a exekutor jim většinu platu stejně zabaví. Když zůstanou bez práce, dávky jim zůstanou a životní minimum jim exekutor vzít nemůže.

Firmy se podle zaměstnavatelů už ani nespoléhají na to, že by ze škol přišli připravení absolventi, školí si je samy. Ale i tak se potýkají s velkou fluktuací.

Proto hledají zaměstnance i ze zahraničí, mimo země schengenského prostoru.

Jak vyplynulo z průzkumu, který si dělala strojírenská firma Abydos z Hazlova na Chebsku, z lidí, kteří mezi lety 2011 a 2015 do firmy přišli na základě takzvané doporučenky z úřadu práce, 67 procent odmítlo práci hned, a to z naprosté většiny kvůli zdravotním důvodům. A to přesto, že žádné zdravotní omezení předem neuváděli.

Když firma zjišťovala reálné důvody, zjistila, že 63 procent z nich uvedlo jako důvod odmítnutí práce předlužení, 20 procent pak nezájem o to, chodit do práce.

Lidé se prý exekucím snaží uniknout také častým střídáním zaměstnavatele, protože exekutorům vždy chvíli trvá, než se poté, co dlužník změní zaměstnání, zorientují a dlužníkovo nové zaměstnání dohledají.

Někteří lidé také před exekucí utečou do zahraničí. Podle odhadu firmy Abydos, která hledá pracovníky po celém kraji, je jen na Sokolovsku asi 2500 nezaměstnaných, kteří jsou předlužení.