V celé České republice podle včera zveřejněných údajů Úřadu práce ČR ale v červenci začal podíl nezaměstnaných růst, proti červnu o 0,2 procentního bodu, na 5,4 procenta.

Karlovarský kraj se stagnací podílu nezaměstnaných vymyká vývoji v ostatních krajích. V Česku se totiž v červenci pravidelně projeví příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce, snížená aktivita firem v oblasti přijímání nových pracovníků i počátek přihlašování čerstvých absolventů.

Celkově je v evidenci úřadů práce v kraji 12 444 uchazečů o práci. Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří mohou ihned nastoupit do zaměstnání, bylo v červenci 11 542.

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává na Sokolovsku, a to na úrovni 7,8 procenta. Bez práce je zde 4982 lidí, což je o 13 méně než v červnu.

Nepatrně klesl počet nezaměstnaných i na Karlovarsku. V evidenci úřadů práce je tu 4911 lidí, proti červnu o 37 méně. Podíl nezaměstnaných klesl o 0,1 procentního bodu na 5,8 procenta.

Na Chebsku naopak nezaměstnaných mírně přibylo, v červenci jich bylo v evidenci úřadu práce 2551, což je nárůst proti červnu o 17 lidí. Celkový podíl nezaměstnaných to ale neovlivnilo, zůstal na 3,8 procenta.

V Karlovarském kraji v červenci ale ubylo volných pracovních míst. Ke konci měsíce jich úřad práce nabízel 3764, o asi 150 méně než v červnu. Nejvíce nabídek je na Chebsku, kde zaměstnavatelé hledají 1873 lidí, na Karlovarsku 1439 míst a nejhorší situace je na Sokolovsku, kde je k dispozici jen 452 míst.

Na jedno pracovní místo na Sokolovsku tak připadá 11 uchazečů. Jde o čtvrtý nejvyšší poměr ze všech okresů. Na Karlovarsku připadá na jedno místo 3,4 uchazeče, na Chebsku je to jen 1,4 uchazeče.