VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro chleba se jezdí do Žandova

DOLNÍ ŽANDOV - Bochník připravuje rodinná firma podle tradičních receptur

18.5.2007
SDÍLEJ:

Petr Hnát, pekař z Dolního ŽandovaFoto: DENÍK/ Jitka Dolanská

Pekař peče housky, uždibuje kousky… Tu říkanku zná snad každé malé dítě. V malé rodinné pekárně v Dolním Žandově u Mariánských Lázní však housky nepečou, a když, tak jenom výjimečně. Zato chleba, tím je tamní Hnatovo pekařství proslulé. Pro ještě teplý vonící boží dar se sem sjíždějí lidé z širokého okolí.

„Týdně napečeme v průměru tak pětačtyřicet dávek. Z každé se vytvaruje na šedesát kilogramových bochníků,“ vypočítává po chvíli přemýšlení jeden z majitelů firmy, šestatřicetiletý Petr Hnat. Spolu s ním firmu vlastní také jeho rodiče. „Část toho, co upečeme, prodáme sami přímo v naší prodejničce, většinu ale rozvážíme. Zásobujeme převážně Mariánské Lázně, menší část produkce směřuje do Chebu.“

A proč je chléb z malé rodinné pekárny tak oblíbený? Podle Petra Hnata je to zejména fakt, že se jedná o chléb vyráběný tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. „Chléb vyrábíme z čistě přírodního kvasu a do těsta nepřidáváme žádné chemické látky, které zlepšují kvalitu mouky nebo prodlužují trvanlivost finálního výrobku. Na tom, že se jedná o čistě přírodní produkt, si u nás zakládáme a nijak do léty prověřeného procesu výroby uměle nezasahujeme,“ konstatoval Petr Hnat.

To, že chléb vzniká podle tradičních receptur, s sebou nese i jisté komplikace. Například než začnou v pekárně péci v neděli čerstvý chléb, musí s jeho výrobou začít mnohem dříve. „V sobotu ráno je nutné kvas namočit, večer se musí zahustit. V neděli ráno nás čeká ředění hmoty a teprve odpoledne se může začít s vlastním pečením. Pokud se použije chemický kvas, je proces jednodušší. Ale ten u nás nenajdete.“
K tomu, aby se chleba pečený tradiční technologií povedl, je zapotřebí nejen dodržet podmínky důležité pro růst kvasu, ale především uhníst bochník z kvalitních surovin. „V tomto případě opravdu nejde ošidit nic. Proto si vybíráme jen dodavatele, který naše přísná kritéria na kvalitu mouky dokáže splnit,“ dodal Petr Hnat.

Dolnožandovská pekárna nabízí nejen klasický pšenično–žitý chléb, ale navíc ještě čtyři druhy celozrnných chlebů–slunečnicový, otesánek, labužník a vícezrnný. Doplňkově zde nabízejí i několik druhů sladkého pečiva.

18.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Blanka Andrášiková.

Otázka pro Blanku Andrášikovou z Muzea Cheb

Auta poškozená stromy v Karlových Varech a ve Františkových Lázních.
13

FOTO: Sněžení opět komplikuje dopravu, popadané stromy poškodily auta

Policisty zaměstnali zloději, kteří se vloupali do obchodů i bytů

Chebsko - Hned několik vloupání museli řešit v posledních dnech policisté na Chebsku. Několik z nich měl na svědomí šestadvacetiletý muž z Chebska, kterého policisté obvinili z pokračujících přečinů porušování domovní svobody a krádeže.

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 16. ledna 2018.

FOTO: Narození v Karlovarském kraji 13. 1.

Karlovarsko - Deník představuje nově narozené občánky. 

Nezaměstnanost v kraji se drží pod celostátním průměrem

Karlovarský kraj - Přes nástup zimy a ukončení sezónních prací je v Karlovarském kraji stále relativně dost volných míst a podíl nezaměstnaných dosahoval 3,5 procenta.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>