VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro chleba se jezdí do Žandova

DOLNÍ ŽANDOV - Bochník připravuje rodinná firma podle tradičních receptur

18.5.2007
SDÍLEJ:

Petr Hnát, pekař z Dolního ŽandovaFoto: DENÍK/ Jitka Dolanská

Pekař peče housky, uždibuje kousky… Tu říkanku zná snad každé malé dítě. V malé rodinné pekárně v Dolním Žandově u Mariánských Lázní však housky nepečou, a když, tak jenom výjimečně. Zato chleba, tím je tamní Hnatovo pekařství proslulé. Pro ještě teplý vonící boží dar se sem sjíždějí lidé z širokého okolí.

„Týdně napečeme v průměru tak pětačtyřicet dávek. Z každé se vytvaruje na šedesát kilogramových bochníků,“ vypočítává po chvíli přemýšlení jeden z majitelů firmy, šestatřicetiletý Petr Hnat. Spolu s ním firmu vlastní také jeho rodiče. „Část toho, co upečeme, prodáme sami přímo v naší prodejničce, většinu ale rozvážíme. Zásobujeme převážně Mariánské Lázně, menší část produkce směřuje do Chebu.“

A proč je chléb z malé rodinné pekárny tak oblíbený? Podle Petra Hnata je to zejména fakt, že se jedná o chléb vyráběný tradiční technologií s vysokým podílem ruční práce. „Chléb vyrábíme z čistě přírodního kvasu a do těsta nepřidáváme žádné chemické látky, které zlepšují kvalitu mouky nebo prodlužují trvanlivost finálního výrobku. Na tom, že se jedná o čistě přírodní produkt, si u nás zakládáme a nijak do léty prověřeného procesu výroby uměle nezasahujeme,“ konstatoval Petr Hnat.

To, že chléb vzniká podle tradičních receptur, s sebou nese i jisté komplikace. Například než začnou v pekárně péci v neděli čerstvý chléb, musí s jeho výrobou začít mnohem dříve. „V sobotu ráno je nutné kvas namočit, večer se musí zahustit. V neděli ráno nás čeká ředění hmoty a teprve odpoledne se může začít s vlastním pečením. Pokud se použije chemický kvas, je proces jednodušší. Ale ten u nás nenajdete.“
K tomu, aby se chleba pečený tradiční technologií povedl, je zapotřebí nejen dodržet podmínky důležité pro růst kvasu, ale především uhníst bochník z kvalitních surovin. „V tomto případě opravdu nejde ošidit nic. Proto si vybíráme jen dodavatele, který naše přísná kritéria na kvalitu mouky dokáže splnit,“ dodal Petr Hnat.

Dolnožandovská pekárna nabízí nejen klasický pšenično–žitý chléb, ale navíc ještě čtyři druhy celozrnných chlebů–slunečnicový, otesánek, labužník a vícezrnný. Doplňkově zde nabízejí i několik druhů sladkého pečiva.

18.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Management - Management Ředitel 50 000 Kč

Výrobní a techničtí náměstci (ředitelé) v průmyslové výrobě Techničtí manažeři/inženýři. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 50000 kč, mzda max. 70000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Vilová 873, 351 24 Hranice u Aše. Pracovní poměr na dobu určitou (1 rok) - poté možné převedení na dobu neurčitou. Náplň práce: plánování, řízení a zajišťování údržby strojů a zařízení, řízení běžné údržby, řízení a zavádění nových technologií, řízení a ochrana budov, včetně zodpovědnosti za energie, vodu, odpady, řízení nákupu a zásobování náhradními díly, řízení týmu podřízených lidí, pravidelný reporting, nastavovávní a optimalizace procesů na oddělení, dohlížení na dodržování zásad BOZP a dalších předpisů s cílem minimalizovat množství pracovních úrazů, škod na majetku, požáru a životního prostředí. Požadujeme: VŠ vzdělání technického směru, komunikativní znalost AJ, praxe na obdobné pozici, zkušenost s vedením lidí, znalost práce na PC, řidičský průkaz sk. B. Nabízíme: služební automobil, telefon, notebook, příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění, pružná pracovní doba: Kontakt pro zájemce: telefonicky (volat 8:00-14:00 h) anebo e-mailem anebo osobně na adrese pracoviště (8:00-14:00 h).. Pracoviště: Grupo antolin hranice s.r.o., Vilová, č.p. 873, 351 24 Hranice u Aše. Informace: Martina Gálisová, +420 354 400 117,734 757 689.

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 24 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny maso, uzeniny, lahůdky - MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Kauflandu ve městě MARIÁNSKÉ LÁZNĚ. , , Pracovní náplň: , • objednávání a příjem zboží pro prodejnu , • nábor prodavaček, jejich hodnocení a motivování , • celkové řízení chodu prodejny , • zodpovědnost za prezentaci zboží, čistotu prodejny a dodržování standardů , , Požadujeme: , • ideálně vyučení v oboru řezník nebo SŠ potravinářské technologie , • praxe v bourání a zpracování masa výhodou , • zkušenost s řízením menšího kolektivu , • znalost práce s PC , , Nabízíme: , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi , , V případě zájmu svůj životopis zašlete na mzofova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště mariánské lázně, Chebská, č.p. 713, 353 01 Mariánské Lázně 1. Informace: Michaela Zofová, +420 727 901 088.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka - pokladní. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Husova 106/2, 353 01 Mariánské Lázně. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Pracovní doba: ranní směna 6:00-12:00 (13:00)hod, odpolední směna 12:00 (13:00)hod-19:00hod, 1x za 14 dní pracovní víkend - sobota 7:00-13:00hod, neděle 7:00-12:00hod. , Pracovní náplň:, - práce na pokladně - markování zboží,, - vybalování a doplňování zboží,, - práce s čerstvým zbožím,, - kontrola cen a záručních lhůt,, - průběžné inventarizace výsledků,, - dodržování zásad hygieny prodeje., , Požadujeme: střední odborné vzdělání nebo delší praxe v oboru, znalost práce na PC, pečlivost, odpovědnost, spolehlivost, trpělivost, zbožíznalství výhodou, příjemné vystupování, čistý trestný rejstřík, obchodní a komunikační předpoklady. Nabízíme: zaměstnanecké slevy. Kontakt pro zájemce: telefonicky od 8:00-18:00hod.. Pracoviště: Jip východočeská, a.s. -005, Husova, č.p. 106, 353 01 Mariánské Lázně 1. Informace: Lubomír Gürtler, +420 725 977 200.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 000 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Pokojský/á. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Hotel Castle Větrov, Krásná u Aše 274, Krásná u Aše. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Nástup možný ihned. Pracovní doba: krátký x dlouhý týden (8:00-20:00 h). Požadujeme: praxe v oboru, slušné vystupování a prezentace, samostatnost, zodpovědnost, spolehlivost. Nabízíme: další možný růst mzdového ohodnocení (praxe, jazyky, vzdělání), zaměstnanecké výhody. Kontakt pro zájemce: telefonicky (volat 10:00-18:00 h) anebo e-mailem.. Pracoviště: Nový radhošť, s.r.o. -006, 352 01 Aš 1. Informace: Pivec, +420 355 549 990,774 600 007.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dům dětí a mládeže v Ostrově na Karlovarsku.

Dům dětí a mládeže potřebuje novou střechu. Nedostává se ale řemeslníků

Ilustrační foto

Alergiky potrápí kromě trav také pyl černého bezu

Zlodějíček se vloupal do auta. Majitel mu to ale usnadnil

Ostrov – Pokoj si zřejmě nedá šestadvacetiletý zlodějíček, který krade opakovaně a tentokrát si vyhlédl zaparkované auto.

Růst průměrných mezd v regionu byl nejvyšší v Česku. Jenomže...

Karlovarský kraj - Nad strohou zprávou vydanou statistiky by se dalo jásat. Oznámili, že průměrná hrubá měsíční mzda v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla v Karlovarském kraji 26 287 korun. Což představovalo meziroční nárůst o 10,1 procenta.

Nejlepší tým vodních záchranářů má Cheb

Cheb - S titulem nejlepšího týmu vodních záchranářů se domů vrací hasiči ze stanice Cheb. Ti uspěli v prestižním klání vodní záchranné Slezské Harty, která je považována za neoficiální mistrovství České republiky ve vodním záchranářství.

OBRAZEM: Den záchranářů Karlovarského kraje

Rolava - Den záchranářů Karlovarského kraje se konal v rekreačním areálu Rolava už po jedenácté. I letos sem zamířily za atraktivním programem tisíce lidí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT