V evidenci úřadu práce bylo na konci června 12 476 lidí, o více než 500 méně než před měsícem. V Česku klesla nezaměstnanost na 5,2 procenta, vyplývá ze zveřejněných údajů Úřadu práce ČR.

Dosažitelných uchazečů o práci, kteří mohou ihned nastoupit do zaměstnání, bylo v červnu v Karlovarském kraji 11 533.

I přes úbytek lidí bez práce v kraji přibývá volných pracovních míst, v červnu jich úřad práce evidoval 3 914, o 150 více než před měsícem.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezonní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna," shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Ke konci měsíce června bylo evidováno 397 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 53 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 81 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 3,2 procenta. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 2 124 uchazečů o zaměstnání, to je 17 procent všech uchazečů vedených v evidenci.

Na Chebsku, kde je lidí bez práce dlouhodobě nejméně, v červnu klesl podíl nezaměstnaných na 3,8 procenta, ve srovnání s květnem o 0,3 procentního bodu. Neumístěných uchazečů pak bylo na Chebsku 2 533.

Na Karlovarsku klesla nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu na 5,9 procenta. Bez práce je v okrese 4 948 lidí.

Situace se v červnu zlepšila i na Sokolovsku, které má nezaměstnanost dlouho výrazně vyšší než zbytek regionu. Podíl nezaměstnaných klesl o 0,3 procentního bodu na 7,8 procenta. V evidenci úřadu práce je 4 995 lidí.

Počet evidovaných uchazečů na Sokolovsku už překonal Karlovarsko, které je podstatně lidnatější.

Odlišné podmínky na trhu práce v jednotlivých okresech kraje dokládá i počet volných pracovních míst.

Na Chebsku je jich 1 900 a na jedno místo připadá 1,3 uchazeče. Na Karlovarsku zaměstnavatelé nabízeli na konci června 1390 míst, to už je 3,6 uchazeče na jedno místo.

Na Sokolovsku je pak v nabídce jen 624 volných míst, třikrát méně než na Chebsku. Na jedno místo připadá osm uchazečů, což je čtvrtý nejvyšší poměr v Česku.