Klasickému pečení se paní Markéta věnuje už řadu let, ale právě před třemi lety se začala specializovat také na pečení bezlepkových potravin a nyní také provozuje hradní kavárnu na západočeském Lokti, kde vedle klasických dobrot ze své dílny nabízí také ty bezlepkové.

„Už si ani nepamatuji co mě dovedlo právě k pohankové mouce, když nabídka těch bezlepkových je jinak velmi široká. Já se ale shlédla v pohance. V této pseudoobilovině, která původně pochází z Číny a byla k nám dovezena v době nájezdu muslimských, tedy pohanských Tatarů. Odtud pochází její název. Časem jsem objevila jediný pohankový mlýn u nás, v Beskydech – mlýn Šmajstrla, který zpracovává jen pohanku. Mouku kupuji pouze tam,“ nedá dopustit na dodavatele Pavelková.

Gelaterie Stanislava Žáka ve Strážném denně nabízí osmadvacet druhů čerstvé domácí zmrzliny. Vychutnat si ji mohou lidé přímo na místě v kornoutu, nebo si vybrat a odvézt domů rovnou tři druhy ve speciálním boxu
Nebe v hubě? V jednoduchosti je síla, tvrdí zmrzlinář ze Šumavy

A peče chléb čerstvý, křupavý, voňavý, s lehkou oříškovou chutí. „Postupně jsem se seznamovala s dalšími bezlepkovými moukami při pečení jak pečiva, tak sladkých či slaných dezertů a ostatních výrobků. Kupodivu jsem se s nimi velmi rychle sžila, i když někdy to byl boj, a zanedlouho nebyl problém upéct či uvařit z nich cokoliv,“ dodává hradní paní.

Roli sehrála i náhoda 

Další Markétinou vášní je káva, kavárny a celkově kavárenská atmosféra. Často proto snila o své vlastní kavárně, ve které by nabízela své dezerty, samozřejmě i ty bez lepku. A neocitla by se na tomto webu, kdyby její sen o vlastním podnikání nesplnil.

„Když se objevila možnost pronájmu bývalé restaurace, vrhli jsme se do podnikaní celá rodina. Manžel i naše dvě dcery. Výhodou bylo, že obě dcery měly několikaleté zkušenosti z gastroprovozů. Holky nám tudíž přinášely cenné rady,“ ohlíží se paní Markéta.

Cukrář Petr Procházka a jeho cukrárna Adamant
Cukrařinu dělá s láskou k řemeslu. Umí vykouzlit i dezerty bez mouky a cukru

Pak sehrála svou roli náhoda. Zaslechla totiž upoutávku na soutěž Regionální potravina. „Zaujala mne natolik, že jsem se přihlásila. Chtěla jsem do povědomí dostat svůj pohankový chléb. Přihlásila jsem ho. Organizátoři mi doporučili, ať přihlásím více výrobků. Těsně před uzávěrkou soutěže jsem tedy přihlásila ještě jeden koláč, který jsem vytvořila podle požadavků celiaků a zároveň veganů. K mému překvapení pak zvítězil v kategorii pekařských výrobků,“ přibližuje cestu svého koláče za titulem.

Koláč se pak stal velkým hitem celého léta, a potěšil mnoho „bezlepkářo-veganů“, či lidí s intolerancí laktózy i lepku.