Nejvyšší počet přihlášených výrobků byl v kategorii Alkoholické a nealkoholické výrobky. Informovala o tom mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková.

Mezi vítěze patří Luciferova klobása od Romana Krčmy, který získal ocenění i za šunku Zvonilku, i ležák Schlick z pivovaru Rudohor. Statek Bor Zeos zase ocenili porotci za nejlepší sýr Měšec a Jiřího Kubernáta za jeho Biokysanku. Z pekařů bodoval Antonín Baborovský a jeho Moravský obrácený koláček. Z ovoce a zeleniny chutnal portcům Krušnohorník Jitky Šimůnkové a ocenění dostali i Pastelákovi za svůj kynutý knedlík.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků. Získávají právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Tato pečeť kvality garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s regionem a často se jedná o krajové speciality.