„V kraji pokračuje dál situace, kdy se ještě nenastartovalo další období evropských dotací. Také se ještě nedořešily problémy s posuzováním vlivu na životní prostředí u některých staveb. A také přetrvávají problémy ohledně povolovacích řízení, kde na to dojíždí bytová výstavba," shrnul.

Přesto jsou stavebníci optimističtější, pokud jde o druhou polovinu roku a dál. „Protože projekční firmy jsou na hraně kapacit a peníze jsou připravené a budou. Je ale třeba, aby politická reprezentace začala něco dělat," míní Borýsek, který je zároveň ředitelem firmy Lias Vintířov, vyrábějící stavební materiály, je také viceprezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Výhled potvrzují i údaje Českého statistického úřadu. Letos se od ledna do srpna mírně navýšil počet vydaných stavebních povolení v kraji. Loni jich ve stejném období bylo vydáno 1498, letos už 1562. Významně ale vzrostla orientační hodnota plánovaných staveb, a to z loňských 3,6 miliardy na letošních 5,6 miliardy korun. Je to vůbec nejvíc za posledních pět let.

Proti loňsku také stoupl počet zahájených bytových staveb. Od ledna do srpna se jich v kraji začalo stavět 322, zatímco vloni to bylo v tomto období 295. Převažují přitom byty v rodinných domech.

V loňském roce vrcholily projekty financované z Regionálního operačního programu Severozápad a stavební firmy měly hodně práce na veřejných zakázkách dotovaných z Evropské unie, projekty z nového programového období ještě nezačaly.

Dá se ale očekávat, že v příštím roce se začnou první stavební akce financované s podporou evropských peněz v kraji opět realizovat. Jen Karlovy Vary a okolí budou mít k dispozici z Integrovaného plánu rozvoje území přes jednu miliardu korun. Další peníze mohou získat města nebo kraj z Integrovaného operačního programu a dalších dotačních programů.

Celkově se stavebnictví v Česku potýká v posledních letech s propadem. Loni už ale celkové tržby stavebních firem v Česku meziročně vzrostly o 7,2 procenta na 459,1 miliardy korun. V porovnání s rekordním rokem 2008 je výsledek stále o 16,2 procenta nižší.

Po roce 2008 přišel pětiletý propad. Na dno se české stavebnictví dostalo v roce 2013 s tržbami 397,4 miliardy Kč, od té doby si o 15,5 procenta polepšilo.