„Regionální potraviny jsou v současnosti skutečně regionálními a hlásí se k tomu právě i složením. Mezi oceněnými byla letos například Jitka Hlavsová a její Loketské perníčky. Ty se v Lokti kdysi pekly a tato tradice zanikla s vysídlením výrobců. Po válce už tato tradice obnovena nebyla. Z původních receptur se snaží vycházet rovněž chebský řezník a uzenář Roman Jelen," uvedl regionální koordinátor soutěže Zdeněk Perlinger.

Odborná komise soutěže Regionální potravina 2016 ocenila letos devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Karlovarského kraje. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se ucházelo 82 produktů od 21 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 17 výrobků z kategorie Ostatní.

„Jsem rád, že každoročně přibývají noví malí výrobci v regionu, kteří přihlašují své velmi zajímavé produkty. Tradičně se všechny přihlášené výrobky vyznačovaly vysokou kvalitou, je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina zájem," podotkl Perlinger.

Například v kategorii Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy získal první místo Cheban Roman Jelen se svou Dyleňskou klobásou. Vítěznou regionální potravinu tak vyrobil už potřetí za pět let. „Toto ocenění je pro mě velkou motivací do další práce. Je čím dále těžší uspět, neboť komise stále více dohlíží na původ masa, koření, postup výroby a podobně," uvedl Jelen.

„Jsem rád, že díky tomuto titulu mám také podporu od Karlovarského kraje, který všechny vítězné produkty prezentuje dále v letácích, brožurách i na veletrzích. Rád bych do budoucna rozšířil svou výrobu a tohle tomu pomůže," doplnil uzenář s tím, že ale rozhodně neplánuje měnit své recepty.

Mezi uzenáři se neztratily ani tradiční Doupovské uzeniny ze žalmanovské společnosti rodiny Pelantů. Ty sice letos nebodovaly na první příčce, ale získaly ocenění od hejtmana kraje Martina Havla.

„Je to pro nás vždy výzvou a motivací do další práce, mít možnost poměřit své výrobky s dalšími kolegy na trhu," dodal Petr Pelant, který je již druhou generací rodinné firmy, založené v roce 1993.

Titul Regionální potravina pak získala firma v roce 2010, 2011 a 2014.

Výhru přinesl zajímavý nápad také Jitce Šimůnkové a Martinu Křepelovi z Krásna. Jejich firmička Nebe v hubě se specializuje na čajové výrobky, bylinné směsi, sušené ovoce a zeleninu, koření a podobně.

V kategorii Ostatní porota ocenila jejich Krásenskou rozhlednu, tedy zmenšeninu rozhledny v měřítku 1 : 167, vyrobenou z čaje.

„Tentokrát jsme zvolili jinou cestu. Jelikož jsme z Krásna, napadlo nás zabalit čaj do tvaru rozhledny. Na místo ovocné směsi jsme pak zvolili směs z bylin a ovoce," dodal Křepela. Ta je podle Jitky Šimůnkové vhodná nejen pro děti, těhotné ženy, kojící matky, ale i pro každodenní užívání.


Výsledky letošního ročníku

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

ŠUNKA Z KOMÍNA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI

ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy DYLEŇSKÁ KLOBÁSA

ROMAN JELEN, CHEB

Sýry včetně tvarohu

ZLAŤÁK

STATEK BOR ZEOS

Mléčné výrobky ostatní

DĚPOLTOVICKÝ BIO KEFÍR

JIŘÍ KUBERNÁT, DĚPOLTOVICE

Pekařské výrobky včetně těstovin

LOKETSKÉ PERNÍČKY

JITKA HLAVSOVÁ, LOKET

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

BOCHOVSKÝ POVIDLOŇ

CUKRÁRNA ONDRA

Alkoholické a nealkoholické nápoje

CHMELONÁDA

KYNŠPERSKÝ PIVOVAR

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

DŽEM HRUŠKA, KARAMEL

ING. PETR HAVELKA, ŠINDELOVÁ

Ostatní

KRÁSENSKÁ ROZHLEDNA BYLINNÁ SMĚS

JITKA ŠIMŮNKOVÁ, KRÁSNO