Právě v sobotu 11. června oslaví se svými zaměstnanci desáté výročí založení domažlická firma proHeq (CZ), s.r.o.. Díky jejímu kontinuálnímu rozvoji našlo u ní práci 140 zaměstnanců, kteří vyrábějí produkty, se kterými se zákazníci setkávají na všech kontinentech. V bilančním rozhovoru jsme si o tom povídali s Michaelem Probostem, jednatelem firmy.

Jak se vůbec vaše firma dostala do Domažlic?
Společnost WMF Group čelí tlaku globální konkurence outsourcováním. Pobočka v Domažlicích umožňuje dodržování a realizování standardů jakosti obvyklých ve společnosti.

Co rozhodlo přímo pro Domažlice?
Jak již bylo řečeno, Domažlice jsou schopny dodržovat a realizovat standardy jakosti společnosti WMF Group. Kromě toho nám dobrá dopravní obslužnost usnadňuje dodržování dodavatelských závazků.

S jakým sortimentem firma před deseti lety v Domažlicích začínala?
ProHeq začínal montáží dodávaných polotovarů. To se od té doby změnilo a my výrazně navýšili přidanou hodnotu. Dnes vyrábíme více výrobků vyšší kvality, a to od zpracování materiálu až do povrchových úprav hotového výrobku.

Jak je to s vývojem počtu pracovních míst ve vašem domažlickém závodě?
Začínali jsme se 6 pracovníky, nyní máme 140 zaměstnanců.

Jak vnímáte současnou situaci na českém pracovním trhu, kde se obecně nedostává kvalifikovaných pracovníků?
V našem oboru je opravdu těžká situace. Nezaměstnanost v Domažlicích je okolo 4%, je tu prázdný pracovní trh. Podobnou zkušenost mají i další firmy v regionu.

S výrobky firmy se zákazníci setkávají mj. při bufetech a  rautech.Kolik byste aktuálně potřebovali zaměstnanců?
Teď bychom ihned zaměstnali mezi 10-20 pracovníky. V příštím roce ale chceme přistavovat a rozšiřovat výrobu. To budeme potřebovat dalších 20-30 zaměstnanců.

Jaké pracovní pozice budete potřebovat obsadit?
Mistry i vyučené zaměstnance do výroby.

Rýsuje se nějaké řešení, jak tyto pracovníky získat?
Pokoušíme se prezentovat jako atraktivnější zaměstnavatel, který svým zaměstnankyním a zaměstnancům nabízí více benefitů. V současné době je to příspěvek na dopravu, zaměstnanci využívají vlastní kantýnu, ve které dotujeme polovinu nákladů na oběd, který stojí 60 korun, zaměstnanci však platí jen 30 korun. Kromě toho nabízíme možnost flexibilní pracovní doby.

Sortiment, který se u vás vyrábí, je poměrně široký. Mohli bychom ho i přesto čtenářům v kostce přiblížit?
Naším oborem jsou výrobky pro gastronomii. Jde o veškerý sortiment kovových pomůcek potřebných pro servírování. Vše, co vidíte na prostřeném stole a je z nerezu, my jsme schopni vyrobit. Jde o mísy, svícny, podšálky, šálky, chladicí vitríny, konvičky, dávkovače, jmenovky, cukřenky, slánky, pepřenky, chladicí boxy na víno, veškeré potřeby pro bufet. Od loňského roku kromě toho dodáváme příslušenství (ohřívače šálků včetně chladniček na mléko „cup&cool") ke kávovarům pro gastronomii značky WMF, které se vyrábějí v sídle společnosti WMF Group v Geislingenu.

Kam všude se výrobky z Domažlic dostanou?
Kromě Antarktidy na všechny kontinenty. Naše výrobky jsou v hotelích, gastronomických provozech. Dělali jsme velkou zakázku pro Saúdskou Arábii, pro tamní královský palác i místní kongresové centrum. Momentálně pracujeme na zakázce pro kasino v Macau. Naším zákazníkem je i hotelový řetězec Sheraton. Dodávali jsme do jeho pobočky v Dubaji. Naším důležitým zákazníkem jsou i letecké společnosti, například Lufthansa. Výrobky z Domažlic jsou používané na velkých výletních lodích, například Aida nebo Queen Elizabeth II. Produkty odebírá i společnost Deutsche Bahn.

V čem vaše firma spatřuje společenskou zodpovědnost?
Samozřejmě dodržujeme všechny zákony a předpisy. Nejen navenek, ale i v interním prostředí firmy. Jde nám o to, aby naši zaměstnanci nebyli po několika letech zdravotně indisponováni. Velký důraz klademe na dodržování všech bezpečnostních zásad. To je například v leštírně dostatečné odvětrávání, dostatek osobních ochranných pomůcek. Od roku 2012 máme certifikáty ISO 9001, ISO 14001 a 50001, které stanovují všechny postupy týkající se zaměstnanců, životního prostředí a podobně, které dodržujeme.

Jaké plány má vaše firma do budoucna?
Příští rok chceme postavit novou halu. Chceme i nadále udržet a případně i zvyšovat kvalitu a kvantitu naší produkce, rádi bychom zvyšovali i náš obrat. V nové hale budeme dělat i přístroje s elektronikou, tam budeme potřebovat šikovné pracovníky se zaměřením na elektroobory.

Jak si připomenete desáté výročí založení firmy?
V sobotu 11. června proběhne v našem areálu Den otevřených dveří pro zaměstnance a jejich rodiny a další pozvané hosty. Těším se na společné setkání s nimi, věřím, že si tuto akci společně užijeme.