Jak na tepelnou úpravu zeleniny

1. Nevařte zeleninu moc dlouho, aby neztratila nejen na vzhledu, ale i na struktuře.

2. Zeleninu dávejte až do vroucí vody (zkrátíte tím dobu varu), nebo ji pomalu restujte na kapce tuku (ideálně řepkového), blanšírujte, případně zapékejte.

3. Pokud připravujete zeleninu na páře, nesolte vodu a hlídejte dobu varu – ta závisí na velikosti i druhu zeleniny. Na brokolici v třípatrovém parním hrnci stačí cca 10 minut, ale jiné to bude na plynovém sporáku s hrncem a napařovačem. Jakmile brokolici vaříte moc dlouho, ztratí barvu a nebude tak křehká a šťavnatá.

Zelné produkty
(Ne)obyčejné zelí. Inspirujte se těmito recepty

4. Cuketu nikdy před opékáním nesolte. Jen ji nakrájejte i se slupkou, opečte na kontaktním grilu nebo na pánvi na kapce oleje a osolte až po upečení.

5. Brambory ideálně vařte v páře a neoloupané vcelku. Pod slupkou je totiž nejvíce vitaminů i minerálních látek a šetrná úprava v páře podporuje jejich zachování (draslík, jehož je pod slupkou hodně, napomáhá zlepšovat hospodaření těla s tekutinami, čímž stabilizuje krevní tlak a snižuje riziko vzniku svalových křečí po sportu).

Nemusíte je ale pokaždé se slupkou i jíst – po vaření je můžete oloupat. Pokud chcete brambory vařit ve vodě, dejte nejdříve vařit vodu, přiměřeně ji osolte a pak přidejte brambory, nakrájené na kostky. Tím snížíte dobu varu a lépe zachováte vitamin C a draslík.

Benefit pro nové předplatitele: e-kniha o imunitě v PDF podobě, kterou od nás získáte v případě koupě předplatného na 3 a 12 měsíců.

Jak na zmrazování

1. Zamrazujte hlavně ovoce, které má nízkou trvanlivost, jako například jahody, maliny, rybíz, ale i třešně, meruňky celé nebo v dřeni (jen pomixované a bez cukru).

2. Je zbytečné mrazit ovoce, které se dá dlouhodobě uskladnit (třeba jablka), nebo druhy, co u nás běžně nerostou a dají se koupit celoročně v obchodě (banány, citrusy…).

Zelenina obsahuje různé množství vitaminů, minerálních látek, ale i makroživin, jako jsou sacharidy a bílkoviny. Některé vitaminy nejsou tepelně stabilní a dlouhá tepelná úprava je ničí
Je čerstvé opravdu vždy i nejlepší?

3. Důležité je nepřeplňovat mrazák, aby mohl odvádět dobře svou práci, dát ovoce do označených dóziček třeba po 300 g a ty také nepřecpávat.

4. Ovoce vkládejte do mrazáku bez pecek buď neomyté, pokud není silně znečištěno, nebo šetrně očištěné, ale osušené.

5. Pro rozmrazení nechte pomalu povolit v chladničce. I částečně zmrzlé ovoce už můžete použít do drinků, krásně je to ochladí.

Týdeník Květy
zpravodajsko-společenský týdeník pro celou rodinu

Víme, co se děje kolem vás. Týdeník Květy přináší klíčové informace, podrobné analýzy, rozebírá aktuální témata, objevuje nové fenomény a trendy, analyzuje spotřebitelské problémy, přináší zajímavé události i profily a rozhovory s osobnostmi z domova i ze světa. Součástí časopisu je vložený týdeník TV magazín s TV programem. Titul je určen pro aktivní rodinu - jde vlastně o jakéhosi rodinného zpravodajského průvodce současným světem.