"Únik je zachycován do jímky, mimo areál se nešíří. Zásah mají hasiči pod kontrolou. Nad místem úniku se vytvořil mrak výparů kyseliny, který hasiči zkrápí vodou. Je tak možné, že v blízkosti areálu chemičky by mohl být cítit zvýšený zápach. Žádné opatření směrem k obyvatelům Sokolova není potřeba," uvedl v pátek v ranních hodinách mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Ten kolem sedmé hodiny ranní informoval o tom, že mrak výparů z kyseliny se podařilo zcela neutralizovat vodními proudy. "Žádné rozšíření mimo místo zásahu tak nehrozí. Únik kyseliny je stále zachytáván do jímky, kde hasiči nebezpečnou látku ředí vodou a následně ji budou odčerpávat. V zásobníku stále zůstává zatím neurčené množství kyseliny, která bude přečerpána do vedlejšího zásobníku. Zásah v chemičce bude trvat podle odhadů celé dopoledne. Nadále platí, že není nutné zavádět žádná mimořádná opatření směrem k obyvatelům. O události byli informování starostové měst a obcí v okolí," dodal.

Hasiči zasahovali ve stejném areálu i loni v říjnu, kdy vybouchl jeden ze zásobníků na metylakrylát. Ten byl tehdy naštěstí prázdný a uvnitř se nacházely jen zbytkové výpary látky. Okolí tak také nebylo nijak ohroženo. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn. Výbuch za sebou nechal škodu v řádech desítek milionů korun. Zásah trval 28 hodin.

Policie - ilustrační foto
Budoucí policisté vystudují v kraji