„Doufám, že tentokrát stát bude rychlejší s pomocí se mzdami a nájmy, protože jde o čas. Je před námi pravděpodobně delší doba bez hostů uvnitř podniků a rezervy buď už vůbec nejsou, anebo jsou výrazně menší než na jaře. Tehdy jsme průšvih nakonec zvládli, ale přišli jsme o veškeré rezervy ve výši zhruba sedmi set tisíc. Naši věrní hosté se vrátili a zásadně nám pomohli,“ vysvětlil situaci, která panuje v jeho podniku, Jan Tauer.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.
Divoká, rozverná a osvěžující. Jihomoravští vinaři nabízejí první mladá vína

Zásadní pro jeho vinárnu byl přístup majitele nemovitosti Počty. „Bez otálení odložil splatnost nájemného, dal významnou slevu a pak v květnu nám zdarma přidal část dvora, abychom mohli rozšířit vinárenskou terasu a mít dostačující rozestupy se zachováním počtu míst,“ pochválil si vinárník.

Také úřady pomohly

Rychlá a účinná reakce podle něj byla od České správy sociálního zabezpečení, s níž se domluvil na splátkovém kalendáři posledních odvodů a finanční úřad povolil odložení poslední DPH na 10 měsíců.

Brněnský Grandhotel Brno
Hotely bojují s virem. Některé zlevnily pokoje, ubytovat ale mohou jen málo lidí

Společně to zvládneme.Zdroj: Deník„Splácím samozřejmě doteď. Příspěvek od státu na nájem nakonec také přišel a v kombinaci s dohodou s majitelem nemovitosti to nakonec dost pomohlo, stejně jako program Antivirus podpora mezd a odvodů, který jsme využili. Něco jiného byla zkušenost s tprogramy Covid II a III. Chtěl jsem se do budoucna vyhnout záznamu, že mám odklad splátek, protože tím bych už úvěr asi nikdy nedostal jakožto nebonitní klient. Využil jsem úvěru z jiných zdrojů, bez státní podpory a s výrazně jednodušší administrativou. A ten z větší části budu muset využít nyní,“ vysvětluje Jan Tauer, který se znovu obává důsledků zavřené vinárny.

Zažili horší pohromy

Uvědomuje si, že by mohl přijít o zaměstnance, a dostat se tak do velkých problémů.

„Pokud by se mi nyní nepodařilo udržet personál, tak si troufám říci, že už bude velice problematické vinárnu znovu otevřít. Personál je největší bohatství našeho podniku. Pěkná vína a dobré chuťovky k tomu jsou samozřejmostí. Ale bez skvělých kolegů se můžeme jít tak akorát klouzat. Prodáváme momentálně jenom víno na doma a jsme na nějakých deseti procentech obvyklých tržeb, a to je opravdu hodně složité.

Jonáš Kůra z Brněnska se zaměřil na dřevěnou módu. Založil firmu, která vyrábí originální batohy Woodbag.
Lékárničku po babičce předělal na dřevěný batoh. Šuplík na záda montuje za Brnem

„Nicméně naše vinárna přežila první světovou válku, krizi ve dvacátých a třicátých letech, druhou světovou válku, komunisty i prohibici, nový vinařský zákon, a tak udělám vše proto, aby přežila i koronavirus,“ optimisticky uzavírá své vyznání vinárník, který věří v pokračování podniku i po 123 letech.

Živnostníci to nevzdávají.Zdroj: DeníkDeník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje už od jara na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani.

Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti, jak jste nakonec zvládli jarní vlnu koronakrize, zda se vám povedlo během léta vaše podnikání zase rozjet a co pro vás znamenají současná omezení?