„Martinův příběh neslibuje žádné zázraky na počkání, právě proto se může stát inspirací,“ říká Alexandra Rohlíková, která formou rozhovoru s Martinem Zounarem v knize Jíst, či nejíst - To je, oč tu běží, přiblížila jeho příběh úspěšného boje s nadbytečnými kilogramy.

Martin Zounar
Martin Zounar: Vážil jsem sto dvacet kilo. Teď si připadám jako zhubnutý hroch

Herec je velký milovník jídla a vaření, a i díky tomu to dotáhl až na 128 kilogramů váhy. „Někdy za zásadním životním rozhodnutím stojí obyčejná náhoda. U Martina Zounara bylo takovou náhodou oslovení ze strany zástupců odborného projektu Netloustneme.cz. Když mu nabídli, aby se stal tváří projektu, uvědomil si, že je to dobrá inspirace k tomu zatočit s kily, která ho začínala omezovat, a také se podepisovala na jeho zdraví,“ dodává odbornice.

Začátek na zdravotní prohlídce

Prvním krokem bylo zjistit, jak na tom hercův organismus vůbec je po zdravotní stránce. Prošel vyšetřením u lékařů, u fyzioterapeuta, absolvoval zátěžové testy. Začal řešit spánkovou apnoe, která ho trápila.

Vyšetření například ukázala, že sportovní minulost mu dává dobrý základ v podobě stavby těla, a tak mohl začít s pohybem o něco odvážněji než někdo, kdo sportoval naposledy v hodinách tělocviku.

17 rychlých tipů na hubnutí:

Zdroj: Youtube

Pak začala práce, kterou musel odvést především Martin Zounar sám. Hlídat si, co jí a kolik. Od nutričního terapeuta měl nastavené hodnoty příjmu jednotlivých živin a energie na každý den. Řešením nadváhy či obezity totiž není sáhnout po extrémní dietě, kdy se zhubnutá kila vrátí, jakmile člověk přísnou dietu odloží.

Věděl už, že klíčem k úspěchu je najít si novou cestu k jídlu.

Speciální herecká cesta

Lékař ho přesvědčil, že není třeba omezovat příjem jídla do nějaké páté, šesté hodiny, jak se často říká. U herce, který nejvíc energie za den vydává večer na jevišti a před představením se nemůže najíst dosyta, je to neudržitelná cesta.

Našli tedy nastavení, které mohlo vyhovovat i této nestandardní pracovní době. Martin Zounar se naučil jídlo si během dne rozložit na menší porce. Uvědomil si, že se může najíst i cestou z představení v pozdních hodinách – a že taková večeře nemůže být největším jídlem dne.

Martin Zounar v show 7 pádů Honzy Dědka. Určitě se pobavíte:

Zdroj: Youtube

„Ke slovu se dostaly kalorické tabulky, kam si herec zapisoval poctivě, co jedl a vypil. Naučil se vnímat, kolik má jaké jídlo energie. Díky tomu se také naučil, že nemusí vynechávat jídla, která má rád. Jen je třeba si hlídat jejich množství. Nebyla tabu ani svíčková nebo ona symbolická kachna s knedlíkem. Stačilo jen vnímat, kolik energie a živin přinese, a tomu přizpůsobit zbytek dne,“ popisuje Alexandra Rohlíková.

Navíc tím, že tato jídla nebyla zakázaná, přestala Martina tolik lákat.

Někdy méně tuku, jindy menší porce

Martin Zounar je milovníkem jídla a sám velmi dobře vaří. A tak hledal i cesty, jak jídelníček odlehčit, ale přitom neubírat chuť.

Někdy stačilo vyměnit tučnou smetanu za odlehčenou, jinde zase místo tučnějšího masa použít drůbeží. Někdy bylo řešením jen jednoduše zmenšit porci – a ke guláši si dát jenom jeden nebo dva knedlíky.

Začal hubnout v období, kdy nebyl pracovně vytížený tolik jako dřív. A tak měl víc času věnovat se sám sobě. Dřív byl zvyklý se neustále pohybovat, herecké představení přináší i výdej fyzické energie. Bez hraní najednou ten pohyb chyběl.

Ale opět zasáhla šťastná náhoda. Ve čtvrti, kde bydlí, potkal kolegyni a kamarádku Kairu Hrachovcovou a ta ho seznámila se svým kamarádem trenérem Jakubem Prchalem.

Trenér mu naordinoval pravidelné vycházky se psy jako součást tréninku. Přidal cvičení nejprve na střed těla, stabilitu, základní rozhýbání a postupně i tradiční silové cvičení, které Martina Zounara nesmírně bavilo. Díky pravidelnému cvičení a vycházkám se psy hubnul herec zase o něco snáze a tělo udržoval v pohybu, než se mohl vrátit zase na jeviště.

Hubnutí se zastavilo

S návratem do běžného režimu se samozřejmě vrátil i stres a vytížení, které stály za kily navíc na samotném začátku. Ubyl čas na pravidelné cvičení. Ale taky na chystání jídla. Hubnutí se u Martina zastavilo, v jednu chvíli se dokonce kilo nebo dvě vrátila.

Kamila před hubnutím a po něm
Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Bylo třeba naučit se fungovat v novém režimu. Připomenout si nový způsob jedení – menší porce, nehladovět, aby pak z hladu nebylo následné jídlo příliš velké. Začínal každý den svou naučenou snídaní a svačinou. Díky tomu se mu povedlo udržet energetický příjem v rozumném rozsahu, aby se přibírání zastavilo a nová hmotnost udržela.

Základem je životní rovnováha

Martin už po návratu divadelní sezóny neměl tolik času na pravidelný trénink, ale začal být opět aktivní na jevišti jak při zkouškách, tak při představení, a tím vydával energii. Postupně, když našel čas, si znovu zašel zacvičit.

A především se snažil a snaží zůstávat v každodenním životě v rovnováze – mezi obrovským množstvím práce a časem vyhrazeným pro sebe a pro rodinu. Díky tomu všemu dokázal svou novou hmotnost po zhubnutí udržet dlouhodobě.

Martin ZounarMartin ZounarZdroj: Profimedia

„Užívám si tu stabilitu. Naučil jsem se nějaké věci dělat jinak. Stal se z toho životní styl. Já nedržím dietu. Neříkám, že jsem se projedl k tomu, že mám skoro o dvacet kilo míň. Spíš je to tak, že jsem se nastavil v hlavě trošku jinak a vím, že jídlo není nepřítel.

Nijak nad tím nepřemýšlím, ale automaticky jím víckrát za den po menších porcích. Dlouho se nestalo, že bych se vysloveně přecpal a nemohl z toho usnout. Protože vím, že brzy budu mít další jídlo. Moje tělo dostává dobré jídlo, dostává pohyb, dostává odpočinek a na oplátku dobře funguje,“ popisuje svůj příběh sám Martin Zounar.

Proč se to povedlo

„Martin Zounar nebyl a není můj klient, já ho poznala z jiné stránky, když jsme spolu o jeho cestě ke zdravějšímu štíhlejšímu tělu psali knížku. Ale protože sama pracuji s klienty, kteří se snaží zhubnout, jako odborná poradkyně a specialistka na výživu a sport, dovolím si přidat svůj názor na to, co se tady povedlo,“ říká výživová poradkyně a fitness trenérka Alexandra Rohlíková.

U Martina podle ní sehrál roli souběh několika dobrých rozhodnutí a šťastných náhod. Dostal se hned na začátku do péče výtečných odborníků, kteří mu pomohli nastavit celý nový režim podle jeho potřeb. Neřešil jen hubnutí jako takové, ale cílem bylo zlepšit jeho zdraví. Hubnutí byla cesta.

Neblahé zkušenosti s dietami typu vajíčková, banánová, ovocná a s dalšími přivedly ženy, bojující s nadbytečnými kily, až do kurzů STOBu
Nejrychlejší dieta na hubnutí? Češi sahají až po bizarních metodách a riskují

Díky tomu se nehnal za rychlým úbytkem za každou cenu, ale učil se jíst tak, jak může svůj jídelníček a režim udržet do konce života. Nebyly to žádné extrémy, nebyl tam prostor pro zákazy a příkazy. Proto nešlo o nějaký měsíc přísné diety, nebo polohladovky, kdy sice zhubneme na kila na váze, ale nic se nenaučíme.

„Ta rovnováha, jak na talíři, tak v životě, o které Martin mluví, je klíčem jeho úspěchu. A udržet zhubnutí takto dlouho, jak se to už podařilo, úspěch rozhodně je! Díky novým návykům v kuchyni, u stolu i třeba při sportu má velikou šanci, že zvládne novou hmotnost udržet dlouhodobě a bez výraznějšího jo-jo efektu. A za to si rozhodně zaslouží obdiv,“ zdůrazňuje Alexandra Rohlíková.

Martin Zounar si užívá segedínský guláš „light“

Pro odlehčenou verzi guláše využijte na jednu porci tyto suroviny: 5 g řepkového oleje, 30 g cibule, 125 g krůtích prsou, 50 g kysaného bílého zelí, 50 g smetany na vaření s 10 % tuku, 200 g brambor (uvařených, váženo zasyrova)

Energetická hodnota: 439 kalorií

Ve srovnání s odlehčenou verzí má porce tradičního segedínského guláše připraveného z vepřové plece, smetany ke šlehání s obsahem tuku 33 % a se standardní porcí houskových knedlíků (180 g) téměř 1000 kalorií, takže dvojnásobek.