Karlovarský kraj: 

Děti a rodiče přivítají jaro

Kdy: 16. dubna
Kde: Toužim u Karlových Varů
Za kolik: zdarma

Proč přijít: Dubnové slavnostní vítání jara se uskuteční v prostorách biofarmy Belina v Nežichově na Toužimsku. Spolu s tím dojde i ke znovuotevření biofarmy po zimní přestávce. Sraz u biofarmy je ve 13 hodin. Můžete se těšit na pletení pomlázek, zdobení vajec, rozdělávání ohně, zábavné aktivity pro děti. Chybět nebude ani speciální velikonoční tajenka pro přítomné ratolesti. Na akci se dá jet i autobusem z karlovarského terminálu v 10.05 hodin. Ten zamíří do zastávky Třebouň, odkud půjdete zhruba 300 metrů směrem na východ a dojdete k polní cestě, která vás dovede přes úpatí Třebouňského vrchu do malebného Nežichova. Vzdálenost je zhruba 1,3 km. Zpět z Třebouně jede autobus na Karlovy Vary v 17.07 nebo v 19.07 hodin. Proutky na pletení pomlázek jsou připraveny, stejně tak i špekáčky na opékání. Akci připravilo Karlovarské hudební divadlo a Divadlo dětí ve spolupráci s městem Karlovy Vary.

Nádvoří hradu se promění v hodovnu
Kdy: 15. dubna od 10 hodin
Kde: Hrad Loket
Za kolik: 100 a 150 korun

Proč přijít: Zajímá vás, zda vládce loketských skal vydá své poklady? Přijďte to zjistit na hrad Loket. Velký pátek, tedy pátek před Velikonocemi, je podle lidových pověstí magický den, kdy se otevírají skály a vydávají své poklady. V tento den bychom měli zapomenout na všední starosti, možná i proto je na Velký pátek volno, a máte tak možnost vyrazit třeba právě na Loket. Na nádvoří zde budou všem zraky přecházet z rozličných tovarů, které si prodejci připraví. Pro každého, ať půst dodržuje, či se rád nají, bude připraveno bohaté menu od masa prostého po pořádnou porci flákoty. Vystoupí Soubor písní a tanců Dyleň, muzikálové songy zazní od Heleny Tašnerové a Dr. Maximuse, nebudou chybět ani pohádky v podání Divadélka Ondřej. Na děti také čekají rozmanitá soutěžní stanoviště, kde si vyzkoušejí svoji zručnost. 

Připomenou tradiční velikonoční zvyky
KDY: 17. dubna od 13.30 hodin
KDE: Mariánské Lázně

Velikonoční zvyky v podání folklórního souboru Marjánek. Taková akce se uskuteční v Mariánských Lázních. O Velikonoční neděli odpoledne v hotelu Lesní mlýn se můžete těšit na hudbu a tanec folklórního souboru Marjánek, ukázky zvyků, tradiční pokrmy, pletení pomlázek a tvůrčí dílnu pro malé diváky.

Hrad bude plný dravých ptáků
KDY: 16. dubna od 10 hodin 
KDE: Horní hrad u Karlových Varů 

V sobotu 16. dubna bude Horní hrad v Krásném Lese na Karlovarsku plný dravých ptáků i různých druhů sov. Uvidíte tu celou řadu dravců a sov rozmístěných po celém hradě i letové ukázky s přednáškami. Zároveň budete mít možnost podržet si dravce na ruce. Připraveny jsou hry a soutěže pro děti i dospělé, lukostřelba, expozice sokolnických potřeb. Pohromadě pro vás bude vše, co těžko někde jinde spatříte.

Plzeňský kraj:

Zveme vás na cestu za pokladem
KDY: 15. dubna od 13 hodin 
KDE: Borek u Rokycan

DDM Rokycany a TJ Sokol Borek zvou všechny malé i velké turisty na letošní velkopáteční Tukoní cestu za pokladem. Zítra 15. dubna vyjděte mezi 13. a 14. hodinou od Železničního mostu v Borku. Na značené cestě narazíte na úkoly a setkáte se s Tukony. V lomu pak bude možnost opékání vlastních buřtů a připraveny budou další hry a úkoly pro děti, při kterých dojde i na hledání pokladu. Cesta je vhodná i pro kočárky a na akci se není nutné přihlašovat. Vstup dobrovolný.

Na konci čeká malé překvapení
KDY: 15. dubna od 10 hodin 
KDE: Horšovský Týn

Městské kulturní zařízení a Informační centrum Horšovský Týn vás zvou na Velikonoční stopovačku, která je pro vás připravena na zítra 15. dubna. Účastnický list si můžete vyzvednout před cestou v Informačním centru Horšovský Týn buď dnes od 8 do 16 hodin, zítra od 10 do 15 hodin nebo online na adrese www.mkzht.cz. Po značené cestě budou připravené úkoly nebo doplňovačky a na závěr vás čeká malé překvapení.

Škrtněte si, prosím
KDY: 19. dubna
KDE: Sušice

V sušickém kině se bude v úterý večer 19. dubna konat zábavná talkshow Radka Nakládala Škrtněte si, prosím. Hosty tentokrát budou lékař, bývalý komunální politik a československý reprezentant ve vodním slalomu Lukáš Pollert a bývalý reprezentant České republiky ve vodním slalomu na divoké vodě a trenér oddílu Klubu vodních sportů Sušice Vladislav Galuška. Událost začíná v 19 hodin a lístky zakoupíte v předprodeji na webové adrese www.kinosusice.cz.

Připravili 37. ročník guláše

Rýzmberský hradní guláš se vrací do stráně pod hradem Rýzmberkem. V pondělí 18. dubna od 15 hodin vystoupí na této akci například kapely Hromosvod, Žalman, Faux pase fonet nebo Michal Willie Sedláček. Akci bude moderovat Jaroslav Hnízdil. Vstupenky na akci můžete zakoupit na www.mkskdyne.cz.

Velikonoce slaví i zoo

Oslavy Velikonoc budou probíhat v plzeňské zoo na dobovém statku Lüftnerka od zítřka do pondělí 18. dubna. Těšit se můžete na velikonoční tradice, ale i na mláďátka, která v tomto období přicházejí na svět.