Karlovarsko

Zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech
Kdy:
pátek 5. května až neděle 7. května, celé dny
Kde: Karlovy Vary
Za kolik: většina akcí zdarma
Proč přijít: Třídenní program, v rámci které město oslavuje přírodní léčivé zdroje a děkuje Karlovi IV. za založení města. V ulicích, parcích, na kolonádách i v lázeňských lesích se představí hudebníci, divadelníci a další umělci. Chybět nebudou tradiční prvky, které k zahájení lázeňské sezóny ve městě patří již dlouhá léta, například slavnostní večer s předáním ceny města a čestného občanství, který se letos odehraje v Karlovarském městském divadle, žehnání pramenům a slavnostní mše, průvod družiny Karla IV. nebo řemeslný trh s dobovými atrakcemi.

Amatérský malíř Josef Rybáček vystavuje v Ostrově
Kdy:
pátek 5. května od 17.00 hodin
Kde: Městská knihovna Ostrov
Za kolik: zdarma
Proč přijít: I tak se dá tvořit! se jmenuje výstava obrazů, jejichž autorem je karlovarský amatérský malíř Josef Rybáček a náměty jsou trochu jiné než obvykle. Výstavu zahájí v pátek 5. května od 17 hodin vernisáž.

Dílo Ivana Ouhela a Mimma Roselliho se představí v galerii
Kdy:
sobota 6. května, 15 hodin vernisáž
Kde: Galerie umění, Goethova stezka 6, Karlovy Vary
Za kolik: 60 nebo 30 korun
Proč přijít: Letos uplyne třicet let od doby, kdy se v roce 1993 uskutečnila v Nové síni v Praze výstava dvou přátel, malíře Ivana Ouhela a italského umělce Mimma Roselliho žijícího ve Florencii. Potkali se v roce 1988 díky účasti Ivana Ouhela na Bienále v Benátkách. Jejich trvalé přátelství pak vyústilo do několika společných výstav k jejich společné účasti na zahraničních výstavách s mezinárodním obsazením. A další z nich je k vidění v karlovarské Galerii umění.

Děti předvedou Saltatio saltationum
Kdy:
sobota 6. května 19.00 hodin
Kde: Karlovarské městské divadlo
Za kolik: 100 korun
Proč přijít: Saltatio saltationum (Tanec tanců), tak se jmenuje představení ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary a KMD. Je dalším celoškolním projektem, který se snaží spojit všechny čtyři obory - hudební, taneční, výtvarný a dramatický. Tento model společné práce na jedno téma se osvědčil již v minulých projektech a znovu na ně navazuje. Letošním tématem je tanec ve všech jeho podobách. Název Saltatio saltationum (Tanec tanců) je variací na Píseň písní a nepůjde jen o tanec, ale i o příběh nalézání člověka v tomto světě.

Thermal Beer&Grill Fest se koná v Karlových Varech
Kdy:
pátek 5. května a sobota 6. května, celý den
Kde: Karlovy Vary, u hotelu Thermal
Za kolik: zdarma
Proč přijít: 1. ročník festivalu Beer&Grill Fest představí jedinečná piva od malých i větších pivovarů a to nejlepší barbecue české i světové kuchyně. Akce se součástí zahájení karlovarské lázeňské sezony.

Sokolovsko

Poběží se Krušnohorská padesátka
Kdy:
sobota 6. května, volné starty od 6.00 do 10.00 hodin
Kde: KrajkováZa kolik: pro účastníky závodu na místě v den konání 550 korun
Proč přijít: Živé Sokolovsko z.s. a obec Krajková zvou na 7. ročník Krušnohorské padesátky - závodu pro běžce, canicrossaře, pěší a dogtrekaře. Závod je koncipován především jako dogtrek, to znamená, že se nezveřejňují trasy před závodem, mapu s trasou závodu a slovní popis trati dostane závodník při prezentaci nebo meetingu, trasa nebude značená, výbava a občerstvení je v režii závodníka.

Marek Ztracený dá zahřívací kolo v Lokti
Kdy:
sobota 6. května, od 20.00 hodin
Kde: Loket, amfiteátr
Za kolik: 890 korun
Proč přijít: Marek Ztracený - Zahřívací kolo - Loket, tak se jmenuje koncert Marka Ztraceného, který se bude konat v sobotu v Lokti. Jedná se o tzv. zahřívací kolo před velkým koncertem v Praze.

Chebsko

V Kynšperku nad Ohří budou vítat ptačí zpěv
Kdy:
sobota 6. května od 7.00 hodin
Kde: Kynšperk nad Ohří, u ptačí pozorovatelny u Libockých mokřadů
Za kolik: zdarma
Proč přijít: Zájemci uvidí ukázku odchytu a kroužkování ptactva a budou za pomoci průvodců poznávat ptačí druhy podle zpěvu. Zhruba pětikilometrová trasa povede podél řeky Ohře. Vhodné oblečení, dalekohled, obuv do terénu a svačinu mají mít účastníci s sebou.

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách lze viděl v chebském divadle
Kdy:
sobota 6. května od 19.00 hodin
Kde: Západočeské divadlo Cheb
Za kolik: od 170 do 200 korun
Proč přijít: Zrychlená doba žádá zrychlená řešení. Není čas číst všechno! Dílo velkého Barda, všech 37 her a 154 sonetů, v jednom večeru! Jedinečná show nestojí jen na sérii gagů a klauniád, ale i na chytrém pohrávání si s myšlenkami a jazykem nejslavnějšího básníka jeviště.