Pravda je, že podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je aktivita klíšťat v těchto dnech na stupni 10, což je nejvyšší riziko. Vůbec ale není pravda, podle slov Rudolfa Kovaříka, meteorologa ze Šindelové, že by klíšťata byla agresivnější a víc útočila na lidi. Chovají se prý naprosto normálně a není třeba lidi děsit.

Hurá prázdniny - soutěž ohňostrojů
Na ohňostroje přijedou desítky tisíc lidí

„Nikdy jsem neviděl, že by klíště útočilo nebo bylo nějak agresivní, jak jsem zaslechl v televizi,” říká Rudolf Kovařík, který se problematikou výskytu klíšťat zabývá už 17 let. Jejich zvýšená aktivita souvisí s počasím, které právě nastalo. Klíště nemá rádo slunce, vítr a sucho, když je vlhkost vzduchu kolem 30 až 40 procent. Pokud tedy teplota vystoupá odpoledne nad 25 stupňů a svítí slunce, jejich aktivita upadá. „Od pátku se změnilo počasí. Přišly přeháňky, bylo zataženo, nižší teploty, to je ideální situace pro jejich zvýšenou aktivitu, proto stupeň 9 až 10,” vysvětlil.

Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Neposekaná tráva je pro ně přímo rajskou oázou. „Nejlepší je vysekávat pravidelně trávník na 3 – 4 centimetry. Počet klíšťat se tak dostane na desetinový,” doporučuje Kovařík. Ten zároveň nesouhlasí s tvrzeními, že v kruté zimě klíšťata vymírají, a pokud jsou zimy mírné, bude jich hodně. „Klíště je aktivní pokaždé, dosáhne-li teplota v jeho okolí 3,4 – 3,9 stupňů, a tak se postupně proberou na začátku dubna a jsou tu zhruba do konce října,” poznamenal. Neublížily jim ani přízemní mrazíky, které v posledních dnech ráno naměřil. Jediné, co jejich výskyt na několik dní zastavilo, byl návrat zimy v dubnu.

Opravená kaple.
Kaple v Kostelní se za více než milion dočkala záchrany

Co Rudolf Kovařík připouští, je nárůst počtu klíšťat v posledních letech. „Měřím na standardním čtverci 10 krát 10 metrů. Dříve se chytlo tak 1 až 3 klíšťata, dnes je to 2 – 5 klíšťat,” uvedl. Současně dodal, že díky migraci černé zvěře se dostávají i do vyšších poloh. Zatímco na konci 70. let se vyskytovala do 600 metrů nad mořem, dnes už se vyskytují 1000 a 1050 metrů vysoko.

Co je tedy nejlepší v případě, že je aktivita klíšťat na stupni nejvyšším? „Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla,” doporučují na stránkách ČHMÚ. „Vyhýbat se vysoké trávě a pozorně prohlížet nejen sebe, ale i své domácí mazlíčky,“ dodává Rudolf Kovařík.