Kdokoli se sem nově přistěhuje, ztrácí nárok na doplatek na bydlení. Město se tak připojilo k městům a obcím v republice, které se rozhodly bojovat s takzvanými obchodníky s chudobou. A není na Sokolovsku samo. Stejné opatření přijali i v Bukovanech.

V Chodově se opatření týká lokality vymezené ulicemi Boženy Němcové, Osadní, Obránců míru, ČSA, Budovatelů, Příční, Říjnová, 1.máje, Vítězná a Hlavní. „Do této lokality se během posledního roku přistěhovali lidé například až z Ústecka a Ostravska a jsou to problémoví lidé,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger. Přijaté řešení vzešlo z debaty s obyvateli daného sídliště, kteří si na chování nově příchozích od jara intenzivně stěžovali. „Zejména se tady snížil pocit bezpečí. Zvýšil se počet výjezdů kvůli rušení občanského soužití, nočního klidu a veřejného pořádku,“ upřesnil místostarosta Luděk Soukup.

Opatření obecné povahy, týkající se zhruba 100 bytů, není ale jediným, které tu město podniklo. „Již od jara sem velmi intenzivně jezdí hlídka městské i státní policie,“ poznamenal starosta. V lokalitě začal působit i asistent prevence kriminality a město zde zastavilo privatizaci zbývajících bytů. „Využijeme všech prostředků, které jako město máme, abychom chránili slušné lidi,“ dodal starosta Pizinger.

Na příliv nepřizpůsobivých lidí do obce reagovali i zastupitelé Bukovan. „Do září letošního roku se nám sem přistěhovalo už 88 lidí, což je na takovou malou obec velký nárůst,“ poznamenal starosta Miroslav Stropek. „Všichni slušní lidé se začínají stěhovat pryč, proto jsme se rozhodli jít stejnou cestou jako Sokolov,“ doplnil. Podle jeho slov i v Bukovanech nově přistěhovalí lidé dělají problémy a zvýšila se tu drobná kriminalita.

Ilustrační foto.
Úbytek obyvatel kraje nemá konce. Lidé se stěhují jinam