VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Basketbalový míč mění za vařečku

Kraslice - Nový seriál NÁŠ RODINNÝ RECEPT

6.2.2014
SDÍLEJ:

Jaroslav Obruča z Kraslic při přípravě rodinného receptu. V kuchyni je jako ryba ve vodě. Foto: Jiří Drozdík

Vepřová panenka s pečenými brambory na tymiánu. To je recept, který už roky nechybí v jídelníčku Jaroslava Obruči z Kraslic na Sokolovsku. Pořadatel ojedinělého streetballového turnaje v Karlovarském kraji a basketbalista tělem i duší přiznává, že místo basketbalového míče často bere do ruky vařečku a kuchyňskou zástěru a rodině udělá radost nejen ověřenými rodinnými recepty. „Vždy se recept snažím vylepšit moderní kuchyní," říká šestadvacetiletý Jaroslav Obruča, který je v civilním životě policistou.

Jaroslav vaří už od raného dětství. Vždy pozorně nahlížel pod ruce své matky Hany, která je na Kraslicku vyhlášenou řeznicí. „Ať si říká kdo chce co chce, ale mamka umí v kuchyni nejlíp naprosto vše, od omáček přes pečené maso, až po pomazánky nebo sladké. Kdo ochutnal například její svíčkovou ze zvěřiny, žadoní po ní, ať ji udělá znovu a znovu," říká Jaroslav Obruča.

Na stole Obručových se ale přece jen často objevuje oblíbená vepřová panenka. „Už jako kluk jsem miloval obalované řízky z panenky. Nebo jen panenku jednoduše naloženou v hořčici, která se na přírodno osmahla. Děláme ji na mnoho způsobů dodnes. Jako nejoblíbenější rodinný recept ale máme právě vepřovou panenku s pečenými brambory na tymiánu. Není to úplně složitý recept, vyžaduje však důkladnou přípravu," upozorňuje.

Vzpomíná, že poprvé takto upravenou panenku jedl asi ve třech letech. „Bylo to přece jen trochu jiné. Tehdy se tolik neexperimentovalo a i suroviny jsem trochu obměnil. Nepoužívám třeba klasický pepř, ale pepř barevný, mořskou sůl atd. Tím se chuť ještě vylepšila a zvýraznila."

Na oběd jsme společně s Jaroslavem Obručou pozvali pět dalších strávníků. K přípravě jídla jsme nakoupili dvě panenky, tři větší cibule, hlavičku česneku, olivový olej, čerstvý tymián, sůl, pepř a kvalitní sýr parmazán. Samotná příprava trvala zhruba půl hodiny. Dalších čtyřicet minut příprava tabule a servírování včetně pečení samotného pokrmu.

A výsledek? U oběda strávníci ani nedutali, a dokonce jsme jednoho z nich přistihli, jak doslova vylizuje pekáček po pečené panence se speciální sýrovou omáčkou. Více už v rodinném receptu rodiny Obručových…

Vepřovou panenku je nutné nejprve odblanit a očistit. „To chce trpělivost. Maso musí být ale hezky čisté. Když ho následně opláchneme, vysušíme ho papírovou utěrkou a vložíme do keramického pekáče, jehož dno vždy potírám olivovým olejem. Panenku pak jednoduše nasolím a opepřím. Poté ji namarinuji v olivovém oleji a zatáhnu na rozpálené pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Když panenku vyndám z pánve, vložím ji zpět do pekáčku a dám ji přikrytou alobalem péct do trouby na 200 stupňů na pětadvacet minut. Poté ji je ještě nutné péct asi pět minut odkrytou, aby se vytvořila chutná kůrka.
Když je maso hotové, z výpeku si uděláme omáčku, po které se bude každý doslova olizovat. Výpek si slijeme do kastrůlku, rozpustíme v něm půlku másla a přidáme nastrouhaný parmazán. Mícháme do doby, než se vytvoří požadovaná omáčka. To už se nám ale v troubě dělají i brambory na tymiánu. Ty jsme si nejprve nakrájeli na měsíčky a uvařili do poloměkka v osolené vodě s kmínem. Než se brambory uvaří, je potřeba si nasekat bylinky, česnek a nahrubo nakrájet cibuli. Brambory, které jsme si slili, pak důkladně promícháme, osolíme a přidáme ještě olivový olej. A pečeme taktéž na 200 stupňů do zlatova. Pak už stačí jen hezky naservírovat na brambory panenku, polít vynikající omáčkou a ozdobit trochou petrželky. To je náš oblíbený rodinný recept," doplnil Jaroslav Obruča.

Autor: Jiří Drozdík

6.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybrané lokality
10

Doplatek na bydlení v Sokolově končí. Žadatelé půjdou do jiných měst

Sázení stromků v rámci projektu WeLoveŠumava.
16

Koupili si triko a mají strom na Šumavě

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chystají lampionový průvod

Mariánské Lázně - Tradiční lampionový průvod den před výročím vyhlášení samostatného československého státu se uskuteční v Mariánských Lázních.

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Karlovarský kraj - S poi točí od svých čtrnácti let. Bydlí v Bukovanech a lítá po celém světě. Tomáš Bartoš a jeho nevšední koníček.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT