Žádný jiný památkový objekt na území České republiky doposud nezažil takové speciální cvičení, jaké se v pondělí 24. října odehrálo na Státním hradu a zámku v Bečově nad Teplou. Ten byl sice v minulosti opakovaně dějištěm mnohých cvičení, ale ne takového rozsahu, jako tomu bylo nyní. Důvodem, proč právě tam nacvičovali speciální zásah společně hasiči, policisty, ostrahou památkového komplexu vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce, je především druhý nejcennější český poklad, a tím je relikviář svatého Maura.

Cvičení mělo být původně dvoudenní, ale nakonec ho bylo možné uskutečnit za jeden den. Během pondělka tak zasahovaly v památkovém komplexu všechny jednotky, po hradbách běhali vojáci s puškami a situaci bedlivě monitorovali ostřelovači.

Zdroj: Jana Kopecká

"Cílem této akce je zajistit ochranu památky s druhým nejcennějším klenotem na území našeho státu před simulovaným teroristickým útokem," nastínil lektor bezpečnostního poradenství Jiří Míka, který s bečovskými památkáři a dalšími složkami na podobných akcích spolupracuje už poněkolikáté. "Tentokrát tu ale simulujeme ten nejtěžší útok, který bereme jako teroristický, při němž je záminkou pro odlákání pozornosti požár v nedalekém lese. Pak agresoři zaútočí na zámek," informoval Míka s tím, že během cvičení se situace s požárem opakovala hned několikrát.

V Ostrově se v pondělí 24. října konalo ustavující zastupitelstvo.
David Hanakovič, který zapřel svou trestní minulost, je starostou Ostrova

Jak dodal, cvičení se mohlo uskutečnit jen díky výborné spolupráci právě s bečovským památkovým komplexem. "Máme tu hodně excelentních bojovníků, dnes jich tu je kolem stovky. Žatecká čtvrtá brigáda patří k těm nejlepším na světě a je i vysoce hodnocená u NATO. Naší výhodou je, že ji máme tak blízko," konstatoval lektor.

Cvičení v Bečově se připravovalo asi dva až tři týdny. Zatím se podobné neplánuje na žádné jiné české památce, protože to není úplně snadné. Bečov je navíc výjimečný právě kvůli expozici relikviáře svatého Maura. Takto velké cvičení plánují speciální složky ale v rámci simulace napadení energetického systému v České republice, kde má prostor dostat 7. brigáda rychlého nasazení.

"Už dnes máme z cvičení hodně informací, které postupně vyhodnocujeme. Výsledky nám ukáží, kde bychom se mohli případně zlepšit, kde máme být rychlejší, případně naopak pomalejší," dodal Míka.