Šoférům se proto města snaží vyjít vstříc a parkovací automaty nepapají jen mince, ale je možné u nich parkování zaplatit bankovní kartou. V Mariánských Lázních se rozhodli změnit budoucnost parkování úplně. Řidič může zaplatit pomocí mobilního telefonu.

„Město spustilo ve spolupráci se společností poskytující parkovací služby moderní platební online aplikaci pro platbu parkovného,“ uvedl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. Kromě klasického placení mincemi v parkovacím automatu je nyní k dispozici i možnost platby bankovní kartou nebo pomocí mobilní aplikace. „Po renovaci stávajících parkovacích automatů nabízí tento nový parkovací systém spoustu užitečných novinek,“ řekl.

A jak na to? Není na tom nic složitého. Aplikace je dostupná zdarma pro všechny chytré telefony. Pro registraci stačí jen zadat e-mailovou adresu, zvolit si heslo a k účtu přidružit platební kartu. Aplikace pak při nákupu parkovacího lístku zjistí aktuální polohu a automaticky nabídne tarif.

Odpadají také zbytečné cesty k parkovacímu automatu a zpátky k autu. Aplikaci totiž má v online režimu městská policie, a kontrola tak probíhá elektronicky.

Řinčení mincí u parkovacích automatů se stává přežitkem také v Karlových Varech. Karlovarští řidiči mohou ve vybraných parkovacích zónách platit pomocí SMS zpráv nebo platební kartou.

A jak zaplatit SMS zprávou? Je to jednoduché. Stačí odeslat SMS na číslo 90230 ve tvaru: KVmezeraZÓNAmezeraRZmezera DOBASTANI, kde ZÓNA je číslo parkovací zóny, ve které parkujete.

Po odeslání obdržíte potvrzující SMS elektronický parkovací lístek, který obsahuje potvrzení úhrady parkovného po dobu platnosti. Pro prodloužení doby parkování pošlete stejnou zprávu s příslušnou dobou v hodinách, o kterou chcete stání prodloužit. Stávající parkovací lístek musí být platný, pak dojde k jeho prodloužení. V případě, že si objednáte parkovné na konci provozní doby parkoviště, zbylé minuty se překlopí do dalšího dne. Cena odeslané SMS je účtovaná jako běžná SMS podle tarifu příslušného operátora a následující potvrzující SMS včetně DPH odpovídá objednané ceně parkovného.

Provozní doba placených parkovišť v Karlových Varech je dána celoročně od 7:00 do 18.00. Parkovací automaty má v Karlových Varech na starost Dopravní podnik Karlovy Vary.

V Sokolově stále potřebují řidiči drobné mince. Platí však pouhou pětikorunu na hodinu stání v samotném centru města, o čemž si v jiných městech mohou nechat jen zdát. Sokolov také ve velkém počtu zavádí v centru parkování zdarma na dobu omezenou. Řidičům tak stačí pouze parkovací kotouček, pro mnohé známý jako parkovací hodiny. Od 17 hodin do rána je potom drtivá většina parkovacích ploch zdarma. V budoucnu chce město opatřit pískovou plochu u obchodního domu Billa takovým povrchem, aby zde bylo vytvořeno celoročně využívané parkoviště. „A doufám také v to, že velkým záchytným parkovištěm se v budoucnu stane plocha bývalého autobusového nádraží,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Ilustrační foto
Záchranná stanice pro zvířata se dočkala! Dostala sanitku pro zvířecí pacienty