Paní Naděžda, která žije v lázeňském městě už 15 let a narodily se jí tu i tři děti, má obavy, jak se na ně budou dívat spolužáci. „Teprve se děti začaly kvůli covidu zase vracet do školy, a teď taková rána. Vím, že jsem se sem přistěhovala, a pocitu, že jsem tu cizinec, jsem se dodnes nezbavila. Trošku se bojím, aby mým dětem spolužáci nenadávali, neukazovali na ně prstem,“ říká Ruska, která o sebe strach nemá. „Ne, nemyslím, si, že by to došlo až tak daleko. Ale nechci, aby se to dotklo nějak dětí. Dětské kolektivy dokáží být mnohdy velmi kruté. Už jsme to řešili i s manželem, kterému jsem se svěřila se svými obavami,“ poznamenává.

I když v České republice žije dost dlouho, nedokáže říci, na jakou stranu se přiklání. „Je to všechno o politice. Nebudu kritizovat ani stát, kde žiji, ani ten, kde jsem se narodila. Nevím, na čí straně je pravda. Nemůžu říci nic špatného. Jsme jen loutky v této hře,“ dodává žena, která nechce uvést ani příjmení. Stejně jako další Deníkem oslovení Rusové kvůli sporu České republiky s Ruskem v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích.

Ilustrační foto
Děti se vrací do školek. Chtěla jsem otevřít šampaňské, říká maminka

Že to je jen velká politická hra, si myslí i ruský podnikatel s ruskými potravinami, který působí v Karlových Varech. „Čeští klienti k nám stále chodí jako doposud, nezaznamenal jsem žádnou změnu. Nikdo nic neříká a nemyslím si, že se to nějak změní k horšímu. Tyhle věci obyčejní lidé neřeší, ti mají teď úplně jiné starosti, a to je covid,“ svěřuje se podnikatel. „Já si myslím, že tu jde jen o politiku. A kdo má pravdu, zda Česko, nebo Rusko? Na to nebudu odpovídat. Nikdo už dnes neví, co bylo v roce 2014, kdy sklad vybuchl,“ dodává.

Podle dalšího cizince žijícího v Karlových Varech, tentokrát ale ukrajinského podnikatele, bude mít tento spor zásadní dopad na oživující ekonomiku na západě Čech. „Podnikám v realitách, které už tak dost silně zasáhla pandemie. Tento spor to ještě zhorší. Na čí straně jako Ukrajinec jsem? V tom našem sporu – Rusko versus Ukrajina – jsem na straně Ruska, v tomto novém se nepřikláním ani na jednu. Je to politika a do té se nechci montovat,“ konstatuje podnikatel.

Ivana Kalinová, redaktorka Karlovarského deníku.
Šéfa symfoniků zabijačka nesložila

Ostře se vůči Rusku vyhradil ale jeden karlovarský obchodník. „Putin byl jedním z důvodů, proč jsem Rusko opustil a začal působit tady u vás. Ano, je to vše o politice, v níž Vrbětice byly jen políčkem na šachovnici, ale vina je samozřejmě na straně Ruska. O tom není pochyb. Otázkou ale je, zda nám čeští politici říkají taky úplnou pravdu,“ míní o dění obchodník, který si rovněž nepřál být jmenován.

Počty Rusů v Karlovarském kraji za poslední roky klesají. Od roku 2004 jich v kraji přibývalo, tehdy jich tu bylo 1492. Vrchol nastal v roce 2010, kdy jich Český statistický úřad evidoval na území kraje 3051. Od té doby počty klesají. V roce 2019, z něhož mají statistici poslední údaje, jich tu žilo 2128.