"Především je mi hrozně líto britské mladé generace, která podle průzkumu z Evropské unie odejít nechtěla," uvedl europoslanec Pavel Poc. "Britská společnost je nyní rozštěpená na dvě poloviny, přijaté řešení není vůlí převážné většiny obyvatel, a navíc převládá spíše názor starších lidí, kteří tímto rozhodnutím mladým připravili nechtěnou budoucnost." 

Brexit bude mít podle jeho slov také ekonomické důsledky. "Obrovské pro Spojené království Velké Británie a Severního Irska, mírnější pro EU, ale to je věc, která se dá napravit. Vzniklý mezigenerační spor budou Britové řešit podstatně hůř." 

Jaký vliv bude mít Brexit na evropskou sedmadvacítku podle Pavla Poce záleží na lídrech členských států. "Scénářů je několik, od rychlé rekonstrukce evropské struktury, což by znamenalo posílení a utužení evropského svazku až po pokračovaní dosavadní praxe, což by také mohlo znamenat dezintegraci EU. Pro Českou republiku si dovedu velmi dobře představit roli lídra zemí východní Evropy, V4 a Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvatska. Tyto země by logicky mohly zaujmout pozici VB v EU při vyvažovaní vlivu Francie a Německa."

Podle některých názorů se dá očekávát, že Velkou Británii budou chtít následovat i další státy. Má se Evropská unie bát odchodu dalších členských států? "Nenechme se mýlit, ta otázka by měla znít jinak, a to zda se zbylé evropské státy nebojí, že některé vlády budou chtít Velkou Británii následovat. Odpověď je jednoduchá. EU není nějaké bývalé SSSR strachující se o ztrátu vlivu nad svými vazaly. EU je spolek suverénních států založený na mezinárodní smlouvě, a především dobrovolný s jasnými podmínkami pro vstup i odchod. Když ale mluvíte o strachu, dle mého názoru je třeba se obávat spíš vzniku nějaké podoby dvourychlostní Evropy, protože by se nám mohlo stát, že pravě my zůstaneme v té pomalejší části," dodal Pavel Poc.