„Dny a příběhy, které jsem prožil během workcampu s tolika dobrými přáteli, kteří přijeli ze všech koutů Evropy a světa, mě inspirovaly k napsání příběhu o čarodějnici a malé Páje. Pohádkový hrad inspiroval začátek příběhu, pak mě doprovodila čarodějnice z Hartenbergu i Pája domů do Florencie,“ napsal ve svém dopise Nicola Paulesu. Knihu „Sto zrcadel pro čarodějnici z Hartenbergu„ neboli „Cento specchi per la strega di Hartenberk“, která je na pultech italských knihkupectví, zdobí krásné ilustrace Marie Cristiny lo Cascio, jež se již předtím svou tvorbou podílela na mnoha známých dětských knihách. Nicola v mezičase dokončil svá univerzitní studia psychologie, které se chce dále věnovat ve své rodné Florencii.

“Hartenberské pohádkové bytosti tak ožívají nejen v naší krásné kotlině, ale po celém světě. Přispívají k tomu také populární akce pro děti, které se na hradě konají,” poznamenala za hrad Hartenberg Martina Vavřínová.

Sokolovská tenistka Markéta Vondroušová
„Hraju!", hlásí Vondroušová z Floridy

Od roku 2000 pomáhali při pracích na hradě dobrovolníci ze 72 zemí světa. Právě díky dobrovolnictví je hrad Hartenberg dneska známý na mnoha místech v zahraničí. „Zajímavostí určitě je i to, že na jedné straně kaple je takzvaná mezinárodní zeď. Do té vsazovali dobrovolníci své národní kameny. Chceme ji do budoucna nechat odkrytou i s popisky jednotlivých zemí,“ doplnila Vavřínová.

Hrad Hartenberg z 12. století srovnal úmyslně založený požár v roce 1985 téměř se zemí. Nový majitel se od roku 1997 pustil do vyklízení sutin a za pomoci dobrovolníků a řady odborníků a zručných řemeslníků do postupné rekonstrukce. V současnosti je hrad obnovován díky sociálnímu podniku a stavební huti Hartenberg a za finanční podpory Ministerstva kultury a Karlovarského kraje.

Pohádkovou knížku o čarodějnici z Hartenbergu, která vyšla v Itálii, napsal jeden z účastníků workcampu.Zdroj: Deník