„Půjde o spodně kvašený světlý ležák,“ uvedl sládek pivovaru Petr Bohánek s tím, že pivo pro Chodov bude dvanáctistupňové. „Zrát bude pět týdnů,“ doplnil.

Spodně kvašená piva kvasí při nižších teplotách okolo 10° C. Následně pivo leží měsíc i déle při ještě nižších teplotách a právě tady vzniklo označení ležák. U spodně kvašených piv převažují vůně a chutě po sladu, hořkých a aromatických látkách z chmelu. Mezi spodně kvašená piva patří většina světové produkce včetně klasického českého výčepního piva a ležáků.

Velmi podobný typ piva, které Chodováci budou mít možnost pít, už na srpnové Vavřinecké pouti, ochutnali přímo v pivovaru starosta Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup. „Pokud bude takové, tak bude moc dobré,“ pochvalovali si.

Radnice si objednala celkem 1500 litrů Chodovského ležáku, část bude v sudech, část v plechovkách.

„Plechovky jsou dnes nejlepší obal pro pivo, nedostane se do nich vzduch, ani světlo, navíc se výborně chladí,“ konstatoval sládek.

Podobnou tradici obnovili i v sousedním Sokolově zhruba před devíti lety. I tam si nechávají uvařit speciální edici piva zvaného Horňák. Tehdy to bylo u příležitosti 90. výročí otevření tamního Hornického domu.