K dispozici je ale obřadní síň. Z workshopu, který se koncem léta konal v Kanceláři architektury města Karlovy Vary (KAM) vyplynulo, že si veřejnosti občas plete pojmy, co je obřadní síň a co je krematorium. „I proto plánujeme na přelomu října a listopadu setkání s obyvateli v Rybářích, abychom zjistili, zda jim opravdu krematorium v bezprostřední blízkosti jejich bydliště vadí či nikoli,“ uvedla Jana Boukalová z KAM. Tomuto setkání bude předcházet přednáška o půvabech přírodního pohřebnictví, jíž KAM naplánovala na úterý 16. října. Koná se v sídle KAM od 18 hodin.

Přednáška Blanky Dobešové, jedné ze zakladatelek organizace Ke kořenům, bude o přírodním pohřebnictví a také o projektu Les vzpomínek. „KAM se tak vrací k tématu Krematorium v Karlových Varech, kterým se zabýval koncem léta během workshopu odborníků na téma Umění se rozloučit,“ poznamenala Boukalová.

Před třemi lety vznikl v Praze první český přírodní hřbitov, Les vzpomínek, kde se popel zemřelých ukládá ke kořenům stromů. Pod korunami lip, javorů či ptačích třešní se zde odehrávají poslední rozloučení pojaté jako vzpomínkové slavnosti. „Přednáška představí různé cesty, jak je možné uspořádat pohřeb, který je pro pozůstalé léčivou a posilující zkušeností na cestě zármutkem,“ uvedla Dobešová.

Ilustrační foto
V Nemocnici Ostrov roste zájem o jednodenní chirurgii