Žáci zůstávají mimo školní zařízení od 21. až do 27. září. Redakci to potvrdila ředitelka školy Eva Grosmanová. Na svých stránkách stejně jako na portálu Bakaláři, který slouží pro informování rodičů, se ovšem přímo o covidu nepíše. "Na základě povolení změny v organizaci školního roku 2022/2023, v souladu se školským zákonem, je od 21. 09. do 27. 09. 2022 uzavřena Základní škola Loket, okres Sokolov, T. G. Masaryka 128/2, 357 33 Loket, a to z nepředvídaných závažných organizačních důvodů (nelze zajistit výuku žáků z důvodu nemoci a nařízených karanténních opatření pedagogickým pracovníkům školy)," stojí na webových stránkách školy.

Na škole je pozitivně testováno na covid - 19 velké množství učitelů, ale i dětí. Mnoho rodičů ale o situaci nevědělo. "Syn měl teploty dosahující až 40 stupňů. Napadlo nás mu udělat test na koronavirus, a vyšel mu pozitivně. Netušili jsme, že covid takto u nás řádí," informovala redakci jedna z matek dětí, jenž do loketské základní školy chodí, a nepřála si být jmenována.

Prostor u Becherovky se má podle nejnovějších plánů města zásadně změnit.
Opravený Chebský most má být součástí přeměny křižovatky U Becherovky

Ředitelka školy vysvětluje, že formu oznámení konzultovala s Krajskou hygienickou stanicí Karlovarského kraje. "Bylo nám řečeno, že nemáme psát poplašné zprávy. Proto jsme se dohodli, že budeme informovat o uzavření školy z důvodu nařízených karanténních opatření. Dnes je to s covidem jiné, než tomu bylo vloni. Kvůli koronaviru nejsou daná žádná pravidla ani směrnice. Už v pondělí jsem ale informovala rodiče, že školu pravděpodobně uzavřeme. V úterý se tak stalo. Všichni dostali zprávu přes Bakaláře," poznamenává ředitelka Grosmanová.

Jak dodala, vedení školy se rozhodlo školu uzavřít právě kvůli vysoké nemocnosti učitelů. "Pozitivní test na covid má 35 procent z nich. Dnes je situace taková, že řada rodičů nám ani neoznámila, že jejich dítě je doma s koronavirem," pokračovala ředitelka loketské školy s tím, že u dětí tak vysoké číslo pozitivních není. "Znovu jsem to přepočítávala, je jich 23 procent nemocných, všichni ale covidní nejsou. Hodně jich marodí v šesté třídě," uzavřela ředitelka Grosmanová.

I když covid prošel různými mutacemi, přičemž o jedné z posledních - omikronu - se říká, že je mírná, současný průběh covidu může mít různé příznaky. Ti, co ho v posledních týdnech prodělali, ovšem nehovoří o nějaké banální rýmě. Hodně lidí si stěžuje opět na velkou nevolnost, bolesti hlavy, velkou únavu a vysoké horečky.