Policisté tak v případě, že budou dříve než záchranná služba u člověka, u něhož došlo k zástavě dechu a srdeční činnosti, budou moci poskytnout pomoc. Celkem už od začátku roku policie díky projektu Časná defibrilace v Karlovarském kraji získala 14 těchto přístrojů.

V lednu letošního roku převzalo Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje 11 defibrilátorů. „V krajském rozpočtu jsme vyčlenili částku 1,8 milionu na nákup automatických externích defibrilátorů,“ vyčíslil Jan Bureš, krajský radní pro zdravotnictví. Díky dobré ceně se podařilo kraji ušetřit zhruba 400 tisíc a mohly být přikoupeny další tři. Defibrilátory se v praxi velmi osvědčily. „Už pomohly i zachránit lidský život,“ potvrdil Miloš Kukačka, zástupce ředitele a vedoucí nelékařské služby Zdravotní záchranné služby Karlovarského kraje. „Využily se celkem sedmatřicetkrát, v jedenácti případech právě ve spolupráci s policií,“ upřesnil Kukačka.

Policisté, kteří pracují s přístrojem, musí být náležitě proškoleni. „Ve spolupráci se záchrankou jsme se domluvili na proškolení školitelů z řad policie. Na každém obvodním oddělení, kde je přidělen defibrilátor, bude školitel, který bude schopný proškolit své kolegy,“ vysvětlil Václav Husák, vedoucí odboru pořádkové policie krajského ředitelství. Celkem už bylo proškoleno 242 policistů a počítá se s proškolením 20 školitelů.

Dokonce už dvouletou zkušenost s defibrilátory má Městská policie Chodov (MP). „Pořídili jsme si ho před dvěma roky sami, protože jsme se často setkávali se zásahy, kdy byl ohrožen lidský život,“ uvedl velitel MP Chodov Ladislav Staněk. Za tu dobu přístroj použili v 16 případech. Ten teď převzali chodovští hasiči a policisté „přestrojili“ díky záchrance na novější typ.

Defibrilátory jsou pro policisty velkým pomocníkem, je o ně velký zájem a do budoucna se počítá s dalšími pěti obvodními odděleními, kde přibudou ve výbavě. Dva pak dostanou hasiči a další dva městští policisté.

Mini ZUŠ Open pořádala v loňském roce Základní umělecká škola Horní Slavkov v Lokti i ve Slavkově.
ZUŠ Horní Slavkov otevírá zbrusu novou pobočku v Krásně