Kvůli následkům vydatného deště přijali hasiči několik desítek žádostí o pomoc. Celkem vyjížděli k 46 událostem, 14 z nich se týkalo odstranění padlých stromů, ve 20 případech to bylo čerpání vody. „Vodu hasiči odčerpávali ze zatopených sklepů či zaplavených částí silnic. Na řadě míst provedli čištění propustků a výpustí, které nezvládaly přívaly vody. Kvůli hromadění vody na silnicích byla dočasně přerušena doprava na části silnic v Luhu, Plesné, Hrzíně, Dolních Nivách, Milhostově a Mlýnku. V Křižovatce byl rodinný dům kvůli přitékající vodě neobyvatelný, starosta obce tak zajistil náhradní ubytování pro jednu osobu,“ popsal situaci mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Někdy ale hasiči nemohli účinně pomoci. „Pokud lidé volají o pomoc kvůli zatopeným sklepům či částem silnic v době, kdy voda stále přibývá, není možné začít účinně čerpat. Hasiči tak často provedli kontrolu stavu s tím, že nehrozí ohrožení života či zdraví, a dále nezasahovali. S oznamovateli se domluvili, že se na místo vrátí vodu odčerpat, až ustane příval vody. Zpravidla pak voda sama ustoupila,“ uvedl Kasal.

Stejně tak nemohli účinně zasáhnout v případech, kdy v zaplavených prostorách bylo jeden až dva centimetry vody. Takto nízkou hladinu nedokáží hasiči svými čerpadly odsát.

V případech zaplavených silnic, kdy na níže položená místa stéká voda z okolí, je lepší se těmto místům zcela vyhnout. Ani zde nebývá čerpání zcela účinné do doby, než ustane přitékání.

Podle informací správy a údržby silnic v pátečních ranních hodinách se už voda na silnicích nedržela, bylo nutné ale provést úklid povrchu vozovek od nahromaděného bahna.

Popadané stromy způsobily na několika místech v kraji výpadky elektřiny. Proud nešel ve večerních a nočních hodinách v Novém Kostele, Kopanině, Libavském Údolí, Lubech, Chlumu, Hájku, Březové, Kynšperku a Teplé. „Podle informací z dispečinku energetiků v pátek ráno byla dodávka proudu v obcích obnovena, kromě oblasti kolem Chebu,“ dodal mluvčí krajských hasičů.

Setkání bývalých politických vězňů Jáchymovské peklo.
Jáchymovské peklo. Opět vzpomeneme na jeho oběti