Čím silnější zastoupení ve sněmovně kraj má, tím silnější je jeho vyjednávací pozice při prosazování zájmů jeho obyvatel. Nezapomeňte tedy ve dnech 20. a 21. října přijít k volbám.

V řádném termínu bylo v Karlovarském kraji zaregistrováno 21 politických stran, hnutí a koalic a 288 kandidátů. Celkem může náš region získat v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 4 až 6 křesel. Karlovarský kraj ovšem opakovaně zaznamenává nejnižší volební účast ze všech regionů, takže vše závisí na počtu odevzdaných platných voličských hlasů.

Významnou úlohu ve volbách sehrává i Krajský úřad Karlovarského kraje, který zajišťuje jejich přípravu a průběh v regionu. „Ve spolupráci s Českým statistickým úřadem se podílí na školení okrskových volebních komisí a následně provádí kontrolu průběhu hlasování a sčítání hlasů ve volebních místnostech. Úředníci krajského úřadu budou ve volební dny v terénu a při kontrolách budou na místě řešit případné problémy,“ upřesnila ředitelka Krajského úřadu Karlovarského kraje Martina Vránová. Volební lístky by již měly být doručeny všem voličům do schránek.

Volby. Ilustrační fotografie.Zdroj: archiv Deníku

V případě, že je nedostanou, mohou si kompletní sadu lístků vyzvednout přímo ve volební místnosti. Z této sady si pak v prostoru za zástěnou vyberou jeden hlasovací lístek určený politické straně, hnutí nebo koalici a provedou jeho případnou úpravu. Na hlasovacím lístku, který vkládají do úřední obálky, mohou zakroužkováním pořadového čísla nejvýš u 4 kandidátů vyznačit, kterému dávají přednost. Volba se pak provádí vhozením obálky do volební urny.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. Nezapomeňte si proto s sebou vzít doklad, kterým prokážete svou totožnost a státní občanství České republiky. Voliči, jenž tak neučiní, nebude hlasování umožněno. Více informací najdete na internetových stránkách Karlovarského kraje. Ve volbách do parlamentu v roce 2013 činil počet oprávněných voličů 240 tisíc a odvolilo 51 procent lidí, tedy přibližně 120 tisíc voličů. Poče obyvatel kraje se ale stále snižuje.

Setkání dobrovolných hasičů s prezidentem na Bolevecké návsi.
SLEDUJTE ON-LINE: Prezident Miloš Zeman diskutuje s občany v Horšovském Týně