Výhodou vypracovaného projektu je podle ní skutečnost, že k jeho dotváření může stále kdokoliv přispět. „Na webu restartregionu.cz najdou lidé formulář k zasílání podnětů a nápadů. Všechny názory budeme vyhodnocovat při vytváření akčních plánů," slíbila Nekolová.

Proč jste projekt na hospodářskou restrukturalizaci Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje pojmenovali Restart?

Když stisknete tlačítko restart na počítači, obnoví se systém a vše začne opět fungovat, jak má. Nyní potřebujeme symbolicky stisknout toto tlačítko v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji, proto jsme zvolili tuto analogii. Obnovení systému však v tomto případě bude trvat mnoho let. Ostatně ani zdařilé restrukturalizace v Německu, kterými jsme se inspirovali, se neodehrály ze dne na den.

Jaký je konkrétní význam projektu Restart pro dotčené kraje?

Bez nadsázky lze říct, že se rozhoduje o osudu strukturálně postižených regionů. Cílem je zastavit jejich zaostávání a nastartovat jejich prosperitu ve všech klíčových ekonomických a sociálních oblastech. Proměna hospodářské struktury se odehraje v 7 oblastech: podnikání a inovace, přímé zahraniční investice, výzkum a vývoj, lidské zdroje, životní prostředí, sociální stabilizace a infrastruktura a veřejná správa, a půjde o významná opatření v řádech miliard korun.

Kdo se podílel na vzniku těchto opatření?

Vypracování dokumentu inicioval Úřad zmocněnce vlády pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj na základě požadavků regionů. Jde o výsledek roční práce týmu pod vedením Ministerstva pro místní rozvoj a za spolupráce cca stovky různých subjektů. Dokument o bezmála 100 stranách vychází z rozsáhlé vstupní analýzy, která reflektuje jak makroekonomická data, tak konkrétní názory a zkušenosti různých institucí či firem z regionu. Strategie tedy rozhodně nevznikla „od stolu", ale byla výrazně formulována „zdola".

Schválila již vláda některé projekty ještě před projednáním tohoto dokumentu?

Z již dokončených programů mohu jmenovat například Podporu rozvoje pracovních příležitostí na území Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Z nových programů bych zmínila třeba Regeneraci a podnikatelské využití brownfieldů.

Pokud vláda váš návrh schválí, jaký bude další postup?

Následovat bude rozsáhlá diskuze s odbornou i širokou veřejností v regionech a z ní vzejdou tzv. akční plány, které již budou reprezentovat specifická opatření v konkrétně definovaných lokalitách. Tyto akční plány předložíme vládě k projednání v létě tohoto roku a na jejich základě budeme realizovat a financovat celou škálu opatření od podpory vzdělávání přes rozvoj podnikání až po oblast sociální. Každý rok pak vláda vyhodnotí aktualizaci, na níž bude Úřad zmocněnce průběžně pracovat. (úd)