Tentokrát ne krajská záchranka, ale dopravní zdravotní služba, jež je součástí této krajské příspěvkové organizace, se zmítá v problémech.

Na devět provozuschopných vozů připadá devatenáct řidičů. Výsledek? Propouštění. Dva řidiči už pracovní poměr ukončili dohodou, tři obdrželi výpovědi pro nadbytečnost a osud dalších zaměstnanců je nejistý. Roman Sýkora, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, totiž krajským radním předloží návrh na její zrušení.

„My jsme už museli odstavit šest tak zvaných taxisanitních vozidel. Mají najeto přes sedm set tisíc kilometrů a jsou v havarijním stavu. Není se co divit, ta auta jezdí už dvanáct let," uvedl ředitel Sýkora.

Zdůraznil však, že je nutné od zdravotní dopravní služby, v hantýrce záchranářů tak zvané drnky, oddělit krajskou záchrannou službu, která vozy naopak modernizuje, nabírá řidiče, zdravotní týmy a výjezdová stanoviště posiluje.„Zdravotní doprava slouží pouze k odvozu pacientů do a z nemocnice do domácího ošetření či si ji přivolají rodičky a podobně. Jsou to ty bílé sanitky s řidičem a tyto problémy se týkají pouze Karlových Varů. Dopravní služba je naším segmentem, což nás finančně zatěžuje. V jiných krajích tento systém až snad na jednu výjimku neexistuje," vysvětlil ředitel krajské záchranky.

Specializované žluté sanitní vozy, které zasahují u nehod a havárií, v nichž ke zraněným vyjíždí lékař i se zdravotní osádkou, problémy nemají. „Záchranná služba funguje v normálním režimu," doplnil ředitel Sýkora.

Jak se bude dál situace vyvíjet, protože na nové sanitky pro dopravní službu záchranka nemá, to zatím ředitel neví. Uvedl ale, že krajským radním předloží návrh na její zrušení. „Nejsme schopni to táhnout," zdůraznil. Podle Miloslava Čermáka (ČSSD), krajského náměstka pro zdravotnictví, zatím není jasné, jak se bude celá situace řešit. „Stabilizovat se ale musí. Dopravní služba stojí čtyři miliony ročně. Jednou z variant je, že by dopravní zdravotní službu převzal privátní subjekt. Rada o tom ale ještě nejednala, a jaké bude definitivní rozhodnutí, to zatím nemohu předjímat, " uvedl náměstek Čermák.