Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Přesně to se stalo v případě čerpání evropských dotací Karlovarskému a Ústeckému kraji. Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo financí pozastavily Regionální operační program Severozápad.V Chebu jsou tak ohroženy dva projekty.

Pozastavení programu v praxi znamená, že úřad nebude například vyplácet dotace příjemcům nebo nebude přijímat nové projekty. Jako důvody pozastavení čerpání evropských dotací ministerstva uvedla policejní vyšetřování bývalého ředitele Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Petra Kušnierze, audit společnosti Deloitte, který zjistil v programu Severozápad pochybení u všech pětatřiceti kontrolovaných projektů, podezření na netransparentní hodnocení projektových žádostí a také obvinění z klientelismu, která vznesl bývalý úředník programu Leo Steiner.

„S ohledem na výše uvedené a s cílem minimalizovat případný negativní finanční dopad na ROP Severozápad vás žádáme, aby Výbor Regionální rady soudržnosti Severozápad na nejbližším zasedání rozhodl s okamžitou platností o pozastavení vyhlašování nových výzev, o pozastavení schvalování projektů Výborem Regionální rady a podepisování smluv o poskytnutí dotace," žádají Jiřího Šulce (ODS), předsedu Regionální rady regionu soudržnosti, Daniel Braun, první náměstek ministra pro místní rozvoj, a Jan Gregor, náměstek ministra financí. Podle Martina Havla (ČSSD), náměstka hejtmana, je pozastavení výzvy seriózní. „Riziko je příliš velké. Je třeba odstranit věci, které jsou obecně vnímané jako negativní, a rychle pracovat na obnovení plateb a certifikací projektů. „Na Výboru rady soudržnosti budu hlasovat pro," dodal.

A co bude pozastavení dotací znamenat pro Cheb?

„Ohroženy jsou v případě našeho města dva projekty," potvrdila mluvčí chebského městského úřadu Martina Kuželová. Podle jejích slov jde hlavně o Turistické využití levého břehu Ohře, kde se způsobilé výdaje odhadují na téměř 174,15 milionu korun a přislíbená dotace byla ve výši 148 milionů korun. Projekt je ve fázi výběrového řízení na dodavatele stavby, které zatím nebylo ukončeno. A pracovat by se zde patrně ani nezačalo. „Tolik touženou a dlouho připravovanou revitalizaci území naproti Krajince bychom z vlastního rozpočtu nebyli schopni financovat," sdělila mluvčí.

Vedle toho by se pozastavila také tvorba Interaktivní encyklopedie města Chebu. V tomto případě měla dotace činit 1,23 milionu korun a projekt byl těsně před podpisem smlouvy s dodavatelem. Chebští i přesto doufají, že budou dojednané dotace vydány dodatečně.

Zavřený dotační kohoutek způsobí problémy také v Karlových Varech.

Podle primátora Petra Kulhánka by to znamenalo neproplacení v současné době dokončovaného projektu výstavby krytého plaveckého bazénu, tedy výpadek více než čtvrt miliardy v rozpočtu příštího roku. „Také je zastaveno přijímání nových projektů, nemohli bychom tedy začít stavět připravované Centrum zdraví a bezpečí a halu pro míčové sporty. Sice máme uzavřenu smlouvu na celý Integrovaný plán rozvoje města, který s těmito projekty také počítá, ale nedodržení smlouvy bychom v takovém případě nezpůsobili my jako příjemce dotace," uvedl primátor. Ten stále doufá, že se tento černý scénář nenaplní. „Ve formulacích jsem si všiml slov ‚pozastavení' a ‚dočasné´, zásadní otázkou tedy zůstává, jak dlouho bude ono pozastavení trvat a co po něm bude následovat."

Vedení Karlovarského kraje chybí k proplacení dvou projektů, tedy u ISŠTE Sokolova a ostrovské průmyslovky, 191 milionů, a bude se snažit, aby čerpání dotací bylo obnoveno co nejdříve. Evropští komisaři skončí s kontrolou projektů v pátek a závěrečnou zprávu podají v červnu.

„Na jejím základě bude rada konat. Toto stanovisko bude důležité. Pokud pak nepřesvědčíme kontrolní orgán, tedy Ministerstvo financí, o uvolnění dotací a certifikaci projektů, žadatelé budou bez peněz," uvedli náměstci Petr Navrátil a Martin Havel (oba ČSSD). Na dotaz, co by se stalo, kdyby se ROP už nerozběhl, uvedl, že na ni není právní nárok. „Tak to stojí ve smlouvě, kterou žadatel podepisuje," zdůraznil Navrátil.