„V sobotu večer přijalo naše operační středisko hlášení o tom, že asi šedesátiletý muž, včelař z Černošína obdržel přibližně třicet včelích žihadel. Na místo jsme proto ihned vyslali rychlou záchrannou službu a vzlétl i vrtulník,“ řekl Tachovskému deníku mluvčí plzeňské záchranné služby Martin Brejcha.

Na místo se nejdříve dostavila rychlá záchranná služba, která muži poskytla základní lékařské ošetření. „Ještě předtím než přistál záchranářský vrtulník, využil pobodaný včelař svého zákonného občanského práva a podepsal reverz. Záchranářský vrtulník tak letěl zpátky bez pacienta,“ doplnil mluvčí a dodal, že se zřídka stává, aby někdo odmítl převoz do nemocnice v podobném případě. „Je ale pravdou, že včelaři snáší bodnutí hmyzem lépe než běžní lidé a málokdy se u nich vyskytne alergická reakce, která přechází až v anafylaktický šok. Pokud se ale stane, že vás píchne včela, nebo vosa, začne vám otékat tělo, rudnout obličej, těžce se dýchá a buší srdce, na nic nečekejte a volejte rychlou záchrannou službu. Průběh u alergických reakcí bývá velice rychlý,“ vysvětlil Martin Brejcha.

Alergická reakce na vosí či včelí bodnutí se může u člověka rozvinout i během života aniž by na sobě člověk dříve jakékoliv její projevy pozoroval. Lidé, kteří mají alergickou reakci již prokázanou u sebe většinou nosí lék, který v případě bodnutí hmyzem zabrání rozvinutí anafylaktickému šoku.

MANŽELÉ MÍČKOVI z Částkova společnými  lety prokázali trpělivost, toleranci a vůli ke společnému životu.
Manželé Míčkovi oslavili diamantovou svatbu