Nové vedení Karlových Varů slíbilo rekonstrukci pece a zajištění kremace pro obyvatele kraje ve stávajícím zařízení na Růžovém Vrchu. Naproti tomu starostka obce Doupovské Hradiště Jarmila Bošková představila studii na výstavbu zcela nového krematoria, které by bylo od krajského města vzdáleno necelých dvacet kilometrů. A krematorium to má být naprosto moderní a hlavně ekologické.

„Žádný urnový háj u nás pozůstalí nenajdou. Nic takového nemáme v plánu. Plánujeme u nás vsyp popela ke stromům v pietním parku, les vzpomínek a možnost uložení popela zemřelých do země v takzvaných bio urnách,“ prozradila Bošková. Úplnou novinkou má být instalace Křišťálového stromu, kam budou zavěšovány zlaté skleněné lístečky s popelem zemřelých.

„Tyto lístky bude možné rozsvítit, a to i na dálkové ovládání například z domova pozůstalých,“ popisuje dále plány starostka Doupovského Hradiště s tím, že pozůstalým chce nabídnout celou řadu podobných věcí, které ale nechce dopředu prozrazovat.

„Vše pojmeme jinak, moderně a pro někoho možná nezvykle. Každopádně ale jsou v naší studii dvě obřadní síně, jedna malá a druhá velká s možností otevření do parku. Samozřejmostí je velké parkoviště,“ doplňuje Bošková, která počítá s tím, že si lidé budou vybírat, zda smuteční obřad uspořádají v Karlových Varech, nebo v jejich nových prostorách.

Realizace nového projektu, který má podporu a finanční příslib od vedení Karlovarského kraje, v současné době čeká na nový územní plán obce Doupovské Hradiště. Ten by měl být hotov během příštího roku a samotná stavba je pak v plánu na rok 2020.

„Náklady jsou vyčísleny na třicet milionů korun a stavbu hodláme platit z peněz, které má obec z provozu nedaleké skládky v Činově. Chceme nějak smysluplně využít peníze, které z této činnosti obec získává do svého rozpočtu, a tento nápad nám přišel jako správný,“ dodala starostka.

Hořící komunální odpad na skládce v Činově.
FOTO: Hořela skládka odpadků