Řada lidí přestává v Plzni chodit na obědy do restaurací a v rámci úspor volí raději jídelny a levná bistra, často také fastfoody.

Změna v chování zákazníků je podle Luboše Kastnera, spolumajitele sítě Hospodska s několika restauracemi v Plzni i Praze, ovlivněna tím, že se lidé chtějí najíst levně a hlavně rychle. „Spotřebitel se podle mého názoru chová v poslední době lehce iracionálně. V bistrech je totiž častokrát méně kvalitní jídlo s menší gramáží nežli v restauracích. Zákazníci to ale mnohdy vidí tak, že když je jídlo o něco menší, tak bude tím pádem levnější. Jenže v bistrech jsou leckdy méně kvalitní jídla s paradoxně vyššími cenami za gramáž. Nicméně bistra lidé vnímají jako tu rychlejší obědovou variantu,“ řekl Kastner. „Já jsem ale v podstatě rád, že jsou teď hospodští pod tlakem. Může to mít pozitivní dopad v tom smyslu, že restauratéři obmění nabídku jídel,“ dodal spolumajitel gastronomické skupiny.

Ocelová lávka pro pěší byla v sobotu osazena přes kolejiště na nové železniční zastávce ČD Plzeň – Slovany. Lávka umožní cestujícím snadnější přestup na MHD v Sušické ulici.
FOTO, VIDEO: Nad novou zastávkou na Slovanech se tyčí lávka pro pěší

Že lidé stále častěji opouští myšlenku návštěvy restaurací, potvrzuje Ivana Kolaříková, majitelka rodinné Jídelny Kavana v centru Plzně. Plzeňané si podle ní také rádi připravují jídlo doma, aby ušetřili. „Máme stálé zákazníky, kteří k nám dochází na obědy denně. Řada lidí začala chodit i pro jídlo s sebou do krabiček, aby v dnešní uspěchané době uspořila čas,“ řekla Kolaříková.

Zatímco cena obědů v restauracích se ve středu města pohybuje většinou od 140 do 180 korun, v jídelnách začínají na 110 a končí na 150 korunách. „Oběd u nás stojí v průměru kolem 120 korun,“ uvedla dále Kolaříková a dodala: „Vaříme, troufám si říci, dobře, levněji než v restauracích, a hlavně poctivě. Do restaurací se zákazníci asi po čase vrátí. Bude ale podle mě záležet na tom, na jakých jídlech nabídku postaví.“

V Křmicích u Plzně se konal první ročník závodu Medigran ringo 2022
Služební psi z celé republiky se na soutěži v Křimicích s pachateli nemazlili

Hospody odliv zákazníků pociťují. „Návštěvnost během obědů se poslední dobou zhoršila. Lidé se zřejmě naučili vařit si doma, což jde ruku v ruce s šetřením. Samozřejmě, když často slýchávají, že se zvyšují ceny jídel a bude hůř, tak první, co si odpustí, je návštěva restaurace a dalších služeb, které nutně nepotřebují,“ zhodnotil za restauraci Purkmistr Jan Havlík.

„Do restaurace chodím pořád, je pro mě příjemnější dát si s kolegy pivo u oběda a v klidu si popovídat. Často ale zajdu i do jídelny, kde vždy platím podstatně méně," řekla Plzeňanka Klára Baričová.