První impuls ze strany obyvatelstva přišel v průběhu jara. „Jedná se vlastně o to, že pokud maminky nemají k dispozici například babičku, která by se mohla o dítě ráno postarat, vzniká hned problém. Školky ve Stříbře totiž otevírají od šesti hodin ráno. V tu samou hodinou začínají směny v místních fabrikách. Tuto skutečnost jsem tedy zmínil i při jednání s jednou firmou ze Stříbra," řekl Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš.

Jak dále starosta uvedl, firma RSF Elektronik se samozřejmě s tímto problémem již setkala, jednalo se ovšem o individuální případy.

„Jelikož se firma zabývá nepříliš těžkou manuální prací, jsou ženy samozřejmě vítanými pracovníky. Nedávno mi bylo oznámeno, že změnu pracovní doby pro maminky provedla firma již plošně. Což je samozřejmě velký úspěch," uvedl Lukeš a nastínil další plány s touto problematikou. „Uvidíme, jak se tato zpráva rozkřikne. Zájem o podobné řešení by mohly mít například i firmy v Ostrově u Stříbra. Jakožto pro starostu Stříbra jsou ale pro mne hlavní firmy v blízkém okolí Stříbra. Což je například firma Kermi. Zde ale takový problém není, protože se přeci jen jedná o náročnější manuální práci, která je určena více pro muže. Žádným dalším firmám ještě návrh na úpravu pracovní doby předložen nebyl."

S problematikou může pomoci úřad práce. „Úřad práce České republiky podporuje zaměstnávání rodičů malých dětí, mimo jiné proto, že patří mezi skupiny uchazečů o zaměstnání, kterým hrozí dlouhodobá nezaměstnanost. Když zaměstnavatel projeví zájem přijmout rodiče malých dětí a umožní mu úpravu pracovní doby, můžeme to zohlednit v rámci příspěvku na podporované pracovní místo, a to s přihlédnutím k situaci na lokálním trhu práce," uvedla mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.