Rozmanitost jídel byla větší, než v prvním ročníku. „Na druhém food festu můžeme najít rozličné druhy jídla. Máme tady potřeba mongolskou, vietnamskou, indickou kuchyni a samozřejmě je tady i česká a slovenská kuchyně. Těch kuchyň je tady hodně a je tu i hodně lidí a myslím, že jsi to všichni hodně pochvalují. Vyzdvihl bych všechny, kteří mají domácí výrobu, a že jich je spousty. Takový ty dortíky, které dělají, věnečky, koláčky. S tím musí být totiž strašná práce a ono to potom skvěle chutná. Ta radost je vidět na tvářích lidí, když to sní, protože to úplně vidíte, jak se rozzáří. Vzal jsem si koláček a jsem taky celý rozzářený, také bych ale vyzdvihl krásu našich žen a úrodnost polí města Sokolov, směje se místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček.

„Druhý Food festival je větší a bohatší, než ten první. Je tady minimálně o čtyři stánky víc, než na tom prvním. Oproti prvnímu ročníku jsou tady rybí speciality nebo různé druhy těstovin a já jsem moderátor akce a mám z ní ohromnou radost. Já jsem totiž v Sokolově vyrostl a za mých mladých telecích let tady takové akce nebyly. Myslím si, že Městský dům kultury se velmi snaží a dělá fakt dobrý akce, takže za to děkuju a jsem rád, že můžu být součástí,“ říká moderátor Filip Koryta.

Sokolovská rodačka, studentka Lékařské fakulty Univerzity Karlovy na lékařském výjezdu v Ugandě
Pacientka mi v Ugandě zemřela v náručí, vzpomíná muzungu ze Sokolovska

Na druhém ročníku Food festivalu v Sokolově jsme mohli vidět živé kapely jako Amy Winehouse revival, nebo třeba skupinu Hlavolamy, nechyběl ani DJ, který se staral jak o dobrou zábavu, tak i náladu návštěvníků.

Pandemie bohužel zapříčila úpadek mnoha podnikatelů v gastronomii. To se odrazilo i na účasti festivalu jídla. „Už podruhé máme ročník po kovidový, takže jsme čekali co bude, jak bude a jestli vůbec bude a jestli vůbec přijedou nějací stánkaři a jak nám vloni v uvozovkách umřely nějaké firmy, tak bohužel i letos nám po kovidu umřely nějaké firmy, takže vystavovatelů a výrobců by bylo více, ale kovid neúprosně vymazal z mapy v podnikatelské gastronomii spoustu firem a lidí, co se tím opravdu nejenom živili, ale bavili se a bavili tím i lidi,“ zmiňuje Sedláček.

Minulý rok bylo tolik jídla a zábavy díky Food festivalu v zámecké zahradě poprvé, letos už byl program bohatší a lepší. „Je lepší třeba v tom, že jsme se víc soustředili na skladbu vystavovatelů nebo výrobců. To je jedna věc a druhá věc je, že jsme se víc zaměřili na samotný průběh a soutěže, protože vloni jsme to opravdu dělali poprvé a byl to takový pokus omyl a teď jsme si s tím dali mnohem víc práce a myslím, že je to na daleko větší profesionální úrovni. Ještě bychom rádi naučili lidi třídit odpad, a že do žluté popelnice se hází plast, když je modrá, že do toho patří papír a do černé patří komunální odpady, tak to bychom rádi, a to se zatím úplně nedaří i přes to, že to tady máme krásně všude vyznačené,“ sděluje místostarosta.

Nahlédněte do světa lidí s postižením díky knížce Pavla Bráborce Život s postižením aneb průvodce po cestách hledání.
Život s postižením nemusí být jen smutek a trápení, říká Pavel Bráborec

„Po dnešku, až to skončí, tak začneme chystat třetí ročník. Myslím si, že ti vystavovatelé nebo výrobci se budou sami hlásit, protože vidí, že to v Sokolově má význam. Ale proč to děláme v zámeckém parku? Protože mu chceme vrátit to, co mu náleží, a to znamená sounáležitost lidí, takový ten komunitní styl života tak, aby se tu lidi opravdu potkávali a aby věděli, že ten park je tady pro ně, a že park není jen pro sekačky v tom smyslu, že to tady posekají a lidi sem nemůžou, tak to ne. My si přejeme, aby si návštěvníci užívali každou volnou chvíli a každý hezký den v tomto krásném parku, protože proto tu je,“ dodává.