Coby kouzelníci je pozvali do své kouzelnické školy Kouzelný oxid a na několika pokusech jim ukázali, jak je chemie jednoduchá. A při některých kouzlech jim mohli i ti nejmenší asistovat.

„Žáci 8.A si připravili hezké, zábavné pokusy pro děti především s oxidem uhličitým. Jeden pokus je i na vodík a nechybí ani výbuch,” s úsměvem přiblížila vyučující chemie Ivana Laslopová, která s osmáky představení připravila. Zhruba půlhodinová produkce je koncipovaná i pro malé předškoláky a žáci ji s paní učitelkou nacvičovali téměř půl roku v době mimo vyučování. „Nejnáročnější bylo sehnání celého týmu, abychom se dali dohromady a bylo nás dost,” říká jedna z účinkujících Věra Drozdíková.

Na vyrábění kulis, pozvánek a dalších potřebných věcí pracovalo dvaadvacet žáků, do rolí kouzelníků se pak vtělilo deset z nich. Bylo potřeba připravit chemikálie, pokusy. Děti chodily ráno před vyučováním, musely si sestavit texty a několikrát si pokusy vyzkoušet. „Pro mě bylo nejtěžší vytvořit kyslík, namíchat přesně peroxid vodíku, aby to udělalo ten kouř,” přiznal David Berka.

Na první představení se přišly podívat děti z mateřinek v ulicích Alšova a Marie Majerové a klienti Mateřídoušky. A byli nadšení, některá kouzla si i vyzkoušeli. „Jak to bouchlo, to bych si chtěl zkusit doma. A jak jsme si to tam byli zamíchat. A ta kyselá limonáda,” zaznívalo nejčastěji z řad předškoláků při odchodu.

„Moc se mi to líbilo, suprový to bylo, výbuch bych si taky zkusil,” přidal se i Michal z Mateřídoušky. Podobné akce mají podle Ivany Laslopové určitě smysl, chemie ve školách nepatří k oblíbeným předmětům. „Chceme ukázat malým dětem, že se chemie bát nemusí, že se dělají i zajímavé pokusy, jednoduché. Že to jsou pokusy, které si klidně i malé děti mohou vyzkoušet i doma samy,” uvedla učitelka.

V nádrži je zákaz rybaření, hrozí pokuty.
V nádrži je zákaz rybaření, hrozí pokuty