Práce ve sklepení se posunuly kus dopředu a prostory začínají nabývat své budoucí podoby. Ve výběrovém řízení na výrobu vitrín a figurín už byly vybrány firmy, na nábytek bude potřeba vyhlásit druhé kolo.

„Firmu na výrobu nábytku se nepodařilo zatím vysoutěžit, nikdo se nepřihlásil, proto musíme výběrové řízení vyhlásit znovu,“ potvrdila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Podle slov ředitele Muzea Sokolov Michaela Runda jde o výrobu typizovaného nábytku, stahovatelných židlí nebo dětských židliček. U figurín a vitrín už tedy je jasné, kdo se do jejich výroby pustí. „Vyrábět se budou figuríny, které mají souvislost s tím, co chceme ve sklepení prezentovat. Například dáma, která se bude koupat v kádi, vězňové nebo vojáci z třicetileté války,“ upřesnil ředitel. V případě vitrín půjde o ty běžné, ale také ty bezpečnostní. Jak je známo, ve sklepení se bude vystavovat i Sokolovský zlatý poklad a kromě elektronického zabezpečení jsou nutné i mechanicky odolné vitríny.

Muzeum počítá s otevřením expozice ve sklepení v září letošního roku. Největším tahákem by měl být právě Sokolovský zlatý poklad. „Kromě expozice jako takové jsou zajímavé i samotné prostory, které jsou schopné vyprávět příběh hradu. Na dvou místech tu budeme ukazovat nejstarší historii města Sokolov, což pro někoho může být ještě zajímavější než samotný poklad,“ říká ředitel Rund. Kromě zdiva původního hradu ze 13. století v přísně střežené části návštěvníci uvidí například i střílnu, která byla překvapením i objevem pro muzeum i památkáře, nápisy vězňů ze 17. století, krb, koupelnu nebo třeba záchod. „Na mnoha místech bude dobře vidět stavební vývoj hradu,“ doplnil ředitel.

Do expozice ve sklepení zámku se bude vstupovat z nádvoří a pouze s průvodcem. Muzeum si od otevření této části zámku slibuje další zvýšení návštěvnosti. Ta vzrostla i v loňském roce, kdy navštívilo zámek i další pobočky muzea 34 872 lidí, zatímco o rok dřív to bylo 33 801 návštěvníků. „V září tu bude krajské zahájení Evropského dne památek, kde hodláme sklepení ukázat, i kdyby ještě nebyly definitivně nainstalované vitríny. I sklep sám o sobě je totiž velmi zajímavý,“ dodal Rund.

Některé z vnitrobloků panelových domů v Sokolově
O závoře rozhodne anketa